Za sve obozavatelje strudela od jabuka. Posebnost ovoj torti daju jabuke pirjane sa cajem od sipka.
Sastojci
Tijesto
-
200 grama
brasna
-
30 grama
secera
-
100 grama
hladnog maslaca
-
1 jaje
-
1-2 zlice
hladnog mlijeka / po potrebi
-
mrvica soli
Nadjev od jabuka
-
850 grama
ociscenih, ali neoguljenih, crvenih, kiselkastih jabuka
-
1
limun sok i malo korice
-
60 grama
secera / ili po ukusu
-
1 stangica
cimeta
-
na vrh noza
klincica u prahu
-
3 vrecice
caja od sipka
-
1 vrecica
vanilije secera
-
40 grama
skrobnog brasna
Preljev
-
4dl
slatkog vrhnja
-
3 jaja
-
60 grama
secera / ili po ukusu
-
1 ravna zlica
pudinga od vanilije
-
1 vrecica
vanilije secera
i jos
-
2 zlice
psenicne krupice / za posipanje po tijestu
-
Tijesto
-
1
Pomijesati suhe sastojke.
-
2
Dodati nasjeckani hladni maslac, i trljajuci napraviti mrvice.
-
3
Dodati jaje i mlijeko i brzo sve spojiti u tijesto, ne puno mijesiti.
-
4
Staviti na hladno pola sata.
-
Nadjev od jabuka
-
1
Jabuke isjeckati na manje listice.
-
2
Pomijesati sve sastojke osim
skrobnog brasna i poklopljeno pirjati oko 15 minuta, da jabuke omeksaju.
Neka vam ostane sto manje tekucine, sto su jabuke "suhlje" bolji ce na
kraju biti nadjev i nece curiti pri rezanju.
-
3
Izvaditi stangicu cimeta, vrecice caja istiskati da izadje sva boja. Jabuke izmiksati sa stapnim mikserom .
-
4
Dodati u vrlo malo vode ( ili soka
od jabuke ) rastopljeno skrobno brasno. Vratiti na pec i vrlo kratko ( 1
minutu ) prokuhati
-
Ostaviti na stranu da se ohladi.
Umjesto zacina navedenih u receptu, moguce je jabuke zaciniti i sa
gotovom mjesavinom zacina za strudle od jabuka.
-
Preljev
-
1
Malo vilicom razbijte jaja i sjedinite sve sastojke. Ni slucajno ne miksati, jer nece uspjeti preljev.
-
Zavrsni radovi
-
Na dno forme za tortu od 26 cm
staviti papir za pecenje. Rubove i papir namazati maslacem.
Tijesto podijeliti na dva dijela. Jedan dio razvuci u velicini dna
torte, a drugi formirati u valjak dovoljno dug da omota rubove. Valjak
tijesta nasloniti na obruc i prstima formirati rubove torte, visine
obruca.
Po dnu ravnomjerno rasporediti psenicnu krupicu. Ohladiti jos jedno 10 minuta.
Nanijeti nadjev od jabuka. Po nadjevu PAZLJIVO ( ni slucajno u mlazu,
najbolje sa zlicom ) sipati preljev od vrhnja. To je bitno da preljev
ostane na jabukama. Na slici se vidi kako sam u sredinu sipala mlaz (
kao jedna bijela tufna ) pa kad sam primjetila, odmah sam bila
pazljivija.
-
Ugrijati pecnicu na 200
stupnjeva i peci tortu 15 minuta . Smanjiti na 180 i peci daljnjih 30
minuta. Ako je potrebno preko torte staviti foliju da ostane lijepe
zlatno-zute boje. Pecenu tortu drzati u kalupu dok malo ne ohladi.
Skinuti kalup i dobro ju ohladiti u hladnjaku.
Tortu posipati sa cimetom u prahu i servirati sa tucenim slatkim vrhnjem.
Nema komentara:
Objavi komentar