Pages - Menu

petak, 13. veljače 2015.

STRUDEL-TORTA

Za sve obozavatelje strudela od jabuka. Posebnost ovoj torti daju jabuke pirjane sa cajem od sipka.

Strudel-torta

Sastojci

  • Tijesto

  •  200 grama brasna
  •  30 grama secera
  •  100 grama hladnog maslaca
  •  1 jaje
  •  1-2 zlice hladnog mlijeka / po potrebi
  •   mrvica soli
  • Nadjev od jabuka

  •  850 grama ociscenih, ali neoguljenih, crvenih, kiselkastih jabuka
  •  1 limun sok i malo korice
  •  60 grama secera / ili po ukusu
  •  1 stangica cimeta
  •  na vrh noza klincica u prahu
  •  3 vrecice caja od sipka
  •  1 vrecica vanilije secera
  •  40 grama skrobnog brasna
  • Preljev

  •  4dl slatkog vrhnja
  •  3 jaja
  •  60 grama secera / ili po ukusu
  •  1 ravna zlica pudinga od vanilije
  •  1 vrecica vanilije secera
  • i jos

  •  2 zlice psenicne krupice / za posipanje po tijestu

Priprema

Težina:
Složeno
  1. Tijesto
  2. 1
    Pomijesati suhe sastojke.
  3. 2
    Dodati nasjeckani hladni maslac, i trljajuci napraviti mrvice.
  4. 3
    Dodati jaje i mlijeko i brzo sve spojiti u tijesto, ne puno mijesiti.
  5. 4
    Staviti na hladno pola sata.
  6. Nadjev od jabuka
  7. 1
    Jabuke isjeckati na manje listice.
  8. 2
    Pomijesati sve sastojke osim skrobnog brasna i poklopljeno pirjati oko 15 minuta, da jabuke omeksaju. Neka vam ostane sto manje tekucine, sto su jabuke "suhlje" bolji ce na kraju biti nadjev i nece curiti pri rezanju.
  9. 3
    Izvaditi stangicu cimeta, vrecice caja istiskati da izadje sva boja. Jabuke izmiksati sa stapnim mikserom .
  10. 4
    Dodati u vrlo malo vode ( ili soka od jabuke ) rastopljeno skrobno brasno. Vratiti na pec i vrlo kratko ( 1 minutu ) prokuhati
  11. Ostaviti na stranu da se ohladi. Umjesto zacina navedenih u receptu, moguce je jabuke zaciniti i sa gotovom mjesavinom zacina za strudle od jabuka.
  12. Preljev
  13. 1
    Malo vilicom razbijte jaja i sjedinite sve sastojke. Ni slucajno ne miksati, jer nece uspjeti preljev.
  14. Zavrsni radovi
  15. Na dno forme za tortu od 26 cm staviti papir za pecenje. Rubove i papir namazati maslacem.
    Tijesto podijeliti na dva dijela. Jedan dio razvuci u velicini dna torte, a drugi formirati u valjak dovoljno dug da omota rubove. Valjak tijesta nasloniti na obruc i prstima formirati rubove torte, visine obruca.
    Po dnu ravnomjerno rasporediti psenicnu krupicu. Ohladiti jos jedno 10 minuta.
    Nanijeti nadjev od jabuka. Po nadjevu PAZLJIVO ( ni slucajno u mlazu, najbolje sa zlicom ) sipati preljev od vrhnja. To je bitno da preljev ostane na jabukama. Na slici se vidi kako sam u sredinu sipala mlaz ( kao jedna bijela tufna ) pa kad sam primjetila, odmah sam bila pazljivija.
  16. Ugrijati pecnicu na 200 stupnjeva i peci tortu 15 minuta . Smanjiti na 180 i peci daljnjih 30 minuta. Ako je potrebno preko torte staviti foliju da ostane lijepe zlatno-zute boje. Pecenu tortu drzati u kalupu dok malo ne ohladi. Skinuti kalup i dobro ju ohladiti u hladnjaku.
    Tortu posipati sa cimetom u prahu i servirati sa tucenim slatkim vrhnjem. 

Nema komentara:

Objavi komentar