Pages - Menu

srijeda, 11. veljače 2015.

NAJBOLJA ČOKOLADNA TORTA NA SVIJETU


Čokoladna torta sa čokoladnim prelivom. Garantujemo da neće preostati nijedno parče.

Sastojci:

Za koru:


2 šolje mekog brašna, 2 šolje šećera, 3/4 šolje kakao-a, 2 kafene kašičice praška za pecivo, 1 kašičica sode bikarbone, na vrh noža soli, kašika espreso kafe (ne tečnost, nego prah za kafu), šolja mlijeka, pola šolje ulja, 2 jaja, šolja vruće vode, vanilin šećer
 
Čokoladni fil:

1 ½ margarin, šolja kakao-a, 5 šolja prah šećera (može i obični, ali prah šećer je finiji), pola šolje mlijeka, vanilin šećer, kafena kašičica espreso kafe (prah za espreso kafu)

Priprema:

Stavite rernu da se zagrije na 180 stepeni.

Odvojite dva jednaka pleha (ili pecite dvije kore jednu za drugom u jednom plehu), namažite ih puterom i lagano poprskajte brašnom.

Sa strane izmiješajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i espreso kafu u velikoj činiji. Kada su svi praškasti sastojci dobro umiješani i bez grumuljica, dodajte mlijeko, ulje, jaja i vanilin šećer i miješajte dok ne dobijete homogenu masu.

Preručite polovinu tijesta u jedan pleh, a polovinu u drugi (potrebne su vam dvije kore).

Pecite 30- 35 minuta na 180 stepeni. Nakon što su pečene, izvadite kore iz rerne, pustite ih da se ohlade, a onda ih izvadite iz plehova.

Kore slažite jednu na drugu, a između njih namažite sloj fila koji se pravi ovako:

U kakao umiješati puter, mlijeko i šećer, i mikserom mutiti sve dok se šećer ne razbije i ne dobijete glatku smjesu. Dodajte vanilin šećer i prah za espreso kafu, i nastavite da miješate. Ukoliko vam je fil previše suv, dodajte malo mlijeka, ukoliko je previše tečan, dodajte malo više šećera, sve dok ne dobije savršenu gustinu.
Filom spojiti dvije kore, a preostali iskoristiti za filovanje torte spolja. Po želji možete na tortu staviti čokoladni šlag ili narendanu tamnu čokoladu. Uživajte!

Nema komentara:

Objavi komentar