Jasno je, niti jedan ljubitelj čokolade ovom kolaču ne može odoljeti, a recept nije prezahtijevan, tako da se slobodno može reći da je ovo pun pogodak!
Sastav:
- Za biskvit:
● 250 g crne čokolade,
● 6 jaja,
● 250 g šećera,
● 315 g pečenih, krupnije isjeckanih lješnjaka
● kašika ruma
Za preliv:
● 100 g čokolade,
● 50 g maslaca
Čokoladu izlomite na kockice u vatrostalnu činiju, a nju stavite na lonac napunjen vodom.
Kuhajte čokoladu na pari, uz stalno miješanje, dok se ne rastopi. Sklonite s lonca i ostavite da se prohladi.
Mutite žumanca sa šećerom dok smjesa ne postane potpuno gusta. Potom dodajte rastopljenu čokoladu, lješnik, koji ste prethodno ispekli i krupnije nasjekli, i rum.
Potom umiješajte čvrsto ulupana bjelanca, obavezno drvenom varjačom. Sipajte tijesto u podmazanu okruglu modlu, prečnika 23 cm, i pecite 50 minuta na 190 stepeni.
Ostavite kolač u modli da se ohladi, zatim ga izvadite.
Neposredno prije služenja izrežite na kocke i pospite šećerom u prahu.
Za preliv dobro izmešajte čokoladu i maslac, a zatim lagano špatulom nanesite preko kolača ili formirajte loptice koje ćete služiti uz kolače.
Izvor: Zena.blic.rs preko: doznajemo.com
Nema komentara:
Objavi komentar