Rolat od sira je neizostavno hladno predjelo naseg stola na svakom vecem
slavlju. Veoma je ukusan, dekorativan, brzo i jednostavno se priprema i
obicno mi sluzi kao kec iz rukava uz pripremu svih ostalih
(komplikovanih) djakonija koje krase svaku svecniju trpezu.
"Kora" od sira punjena kiselim mlekom, rendanim kackavaljem, sunkom i krastavcima veoma se lako moze zameniti nekim drugim, omiljenim, namirnicama te prilagoditi ukusu i postati predjelo kojem vasi ukucani nece odoleti.
oko 250 g isecenog sira (tost sir, Gouda ili neki slican sir)
Fil:
150 g stisnjene sunke
150 g kiselih krastavaca
250 g kackavalja
2 dl kiselog mleka
so, biber
Priprema:
Prvo pripremiti fil: na sitno rende izrendati sir, sunku i kisele
krastavcice. Dodati so, biber i kiselo mleko te dobro izmesati da se sastojci lepo povezu. Ostaviti sa strane.
Ukljuciti rernu da se zagreje na 100 stepeni.
Ukljuciti rernu da se zagreje na 100 stepeni.
Veliki pleh obloziti papirom za pecenje. Sloziti sir tako da se listici preklapaju na svim spojevima (slika 1).
Prekriti povrsinu pleha aluminijumskom folijom i staviti u zagrejanu rernu na 10 minuta.
Nakon toga izvaditi pleh iz rerne,
skinuti foliju, izvuci papir za pecenje sa blago istopljenim sirom na
radnu povrsinu (slika 2) i ravnomerno naneti fil po korici
od sira tako da uz rub sa jedne strane ostane oko 1 cm sira bez fila
(slika 3). Saviti rolat pocevsi od ruba koji je u potpunosti nafilovan
prema delu na kome ne lezi fil (slika 4), na taj nacin rolat ce se lepo zalepiti i fil nece cureti na spoju.
Zamotati dobijeni rolat u plasticnu foliju i ostaviti u frizideru najmanje dva sata da se kora od sira lepo stegne (ja ga obicno pravim uvece a secem sutradan).
* U originalnom receptu
za "koru" koriste tost sir, ja ga obicno radim sa sirevima tipa Gouda i
jos nikada nije omanuo. Najvaznije da sir koji koristite za pripremu
kupite nasecen kako bi svi listici bili jednake debljine da ne bi nastao
problem pri topljenju. Isto tako, vodite racuna da vam se listici
preklapaju jer u suprotnom rolat ce se "rastavljati" na spojevima.
* I nemojte da vas zaplasi topljenje sira, vreme navedeno u receptu je
savrseno da dobijete blago otopljen sir koji cete lako rolovati. A ako
vam se slucajno desi (jer rerne su ipak razlicite) da sir nije dovoljno istopljen vratite ga u rernu
koji minut duze ili u suprotnom, ako dobijete nesto "tecniju" koricu,
ostavite je na radnoj povrsini minut, dva da se stegne dovoljno da
mozete nastaviti sa filovanjem. Verujte mi, kad jednom isprobate ovaj rolat shvaticete zasto ne odustajem od njega :)
Nema komentara:
Objavi komentar