Pages - Menu

srijeda, 14. listopada 2015.

RECEPT ZA SARAJEVSKU TORTU

Evo i recepta....drugarica  mi ga izdiktirala telefonom pa vam prenosim recept za ovu tortu, mene je takodje odusevila mekocom i ukusom. Inace, recept je od svekrve njene najbolje drugarice, ovu tortu na slici nisam ja pravila nego moja drugarica, ja sam samo okinula jednu slikicu :) tako da je ovo zajednicki projekat. Za Jogi, kiss...
Sarajevska torta....za Micu
Sastojci
1 i po pakovanje rozen kora
1,5 l mleka
5 kom. jaja
800 g secera
12 kasika brasna
400 g kvalitetne cokolade za kuvanje
500 g mlevenih oraha
4 kesice vanilin secera
1 limun-rendana kora
glazura
100 g cokolade za kuvanje
1/2 soljice mleka
1/2 soljice secera
1/2 margarina

Priprema
1.
Umutiti belanca posebno sa 800 g secera da se secer razbije, ne mora mnogo cvrsto, dodati zumanca i jos malo mutiti.
2.
U posebnoj posudi razmutiti 12 kasika brasna sa malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri.
Sipati razmuceno brasno u umucena jaja, lepo promesati da se sjedini.
3.
Kad mleko provri, skloniti sa vatre i varjacom umesati masu od jaja i brasna, lepo sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuvati gust krem uz neprestano mesanje.
4.
U vruc krem dodati 400 g kvalitetne gorke cokolade za kuvanje tipa Menaz ili slicno, nikako kakao table, mesati da se lepo rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno mesanje.
5.
U ohladjen krem dodati 500 g mlevenih oraha, 4 vanilin secera i rendanu koru jednog limuna.
6.
Filovati korice tanko, koliko je potrebno da se premaze korica, redjati jednu preko druge blago pritiskajuci da se spoje.
Preliti glazurom koju treba otopiti na pari.
Tortu mozete cuvati na hladnoj terasi, bice jos socnija i lepsa nego u frizideru. Ili je ostavite par sati na sobnoj temperaturi, pa tek onda stavite u frizider, taman ce fino da omeksaju korice i bice socnija.
Posluživanje
Napomena:
Torta na slici je pravljena od jednog pakovanja korica za rozen tortu, ali je ostalo dosta fila iako je bogato filovana, tako da je predlog da se doda bar jos pola pakovanja, uostalom filujte dok imate korice, samo tanko premazujte filom.
Takodje, moze se napraviti i sa domacim tankim koricama, ima ovde majstorica za to :)
Obavezno je napravite dan ranije, da bi kore omeksale i povukle fil, tako da se i ne osecaju iako se vide, verujte!
Izvor: coolinarika.com   (suzyca)

Nema komentara:

Objavi komentar