Za sve obozavatelje strudela od jabuka. Posebnost ovoj torti daju jabuke pirjane sa cajem od sipka. Za mene najfinija torta od jabuka.
Sastojci
Tijesto
200 grama brasna
30 grama secera
100 grama hladnog maslaca
1 jaje
1-2 zlice hladnog mlijeka / po potrebi
mrvica soli
Nadjev od jabuka
850 grama ociscenih, ali neoguljenih, crvenih, kiselkastih jabuka
1 limun sok i malo korice
60 grama secera / ili po ukusu
1 stangica cimeta
na vrh noza klincica u prahu
3 vrecice caja od sipka
1 vrecica vanilije secera
40 grama skrobnog brasna
Preljev
4dl slatkog vrhnja
3 jaja
60 grama secera / ili po ukusu
1 ravna zlica pudinga od vanilije
1 vrecica vanilije secera
i jos
2 zlice psenicne krupice / za posipanje po tijestu
Priprema
Tijesto
1.
Pomijesati suhe sastojke.
2.
Dodati nasjeckani hladni maslac, i trljajuci napraviti mrvice.
3.
Dodati jaje i mlijeko i brzo sve spojiti u tijesto, ne puno mijesiti.
4.
Staviti na hladno pola sata.
Nadjev od jabuka
1.
Jabuke isjeckati na manje listice.
2.
Pomijesati sve sastojke osim skrobnog brasna i poklopljeno pirjati oko 15 minuta, da jabuke omeksaju. Neka vam ostane sto manje tekucine, sto su jabuke "suhlje" bolji ce na kraju biti nadjev i nece curiti pri rezanju.
3.
Izvaditi stangicu cimeta, vrecice caja istiskati da izadje sva boja. Jabuke izmiksati sa stapnim mikserom .
4.
Dodati u vrlo malo vode ( ili soka od jabuke ) rastopljeno skrobno brasno. Vratiti na pec i vrlo kratko ( 1 minutu ) prokuhati
Ostaviti na stranu da se ohladi. Umjesto zacina navedenih u receptu, moguce je jabuke zaciniti i sa gotovom mjesavinom zacina za strudle od jabuka.
Preljev
1.
Malo vilicom razbijte jaja i sjedinite sve sastojke. Ni slucajno ne miksati, jer nece uspjeti preljev.
Zavrsni radovi
Na dno forme za tortu od 26 cm staviti papir za pecenje. Rubove i papir namazati maslacem.
Tijesto podijeliti na dva dijela. Jedan dio razvuci u velicini dna torte, a drugi formirati u valjak dovoljno dug da omota rubove. Valjak tijesta nasloniti na obruc i prstima formirati rubove torte, visine obruca.
Po dnu ravnomjerno rasporediti psenicnu krupicu. Ohladiti jos jedno 10 minuta.
Nanijeti nadjev od jabuka. Po nadjevu PAZLJIVO ( ni slucajno u mlazu, najbolje sa zlicom ) sipati preljev od vrhnja. To je bitno da preljev ostane na jabukama. Na slici se vidi kako sam u sredinu sipala mlaz ( kao jedna bijela tufna ) pa kad sam primjetila, odmah sam bila pazljivija.
Ugrijati pecnicu na 200 stupnjeva i peci tortu 15 minuta . Smanjiti na 180 i peci daljnjih 30 minuta. Ako je potrebno preko torte staviti foliju da ostane lijepe zlatno-zute boje. Pecenu tortu drzati u kalupu dok malo ne ohladi. Skinuti kalup i dobro ju ohladiti u hladnjaku.
Tortu posipati sa cimetom u prahu i servirati sa tucenim slatkim vrhnjem.
1.
Dobar tek !!!
Posluživanje
13.9.2015
Napravila sam neke male izmjene: dodala sam oko 1kg jabuka. Prvo sam na malo maslaca karamelizirala secer, dodala jabuke, dodala malo soka od jabuka i na kraju cijeli puding od vanilije. Ostavila sam ju i malo duze u pecnici, ali sam nakon 45 minuta smanjila pecnicu na 150,a kad je bila pecena, ostala je jos oko 20 minuta u pecnici.
Izvor: coolinarika.com (unikatica)
Nema komentara:
Objavi komentar