Pages - Menu

nedjelja, 2. kolovoza 2015.

BRZI LJETNI OBROK: RIBA NA POVRĆU

Mnogo mi se dopala riba u umaku od povrća, koju smo jeli na moru u Grčkoj. Kuvar iz hotela mi je objasnio kako se sprema, pa sam ponovila ovaj fini ručak i kući, ovaj put sa filetima oslića. Miriše divno, lagana je za spremiti a prija na ovu vrućinu, jer ima jako malo masnoće, tako da je recept pogodan i za dane posta.

 
Sastojci za 2 osobe
3 veća fileta oslića ili neke druge ribe (oko 700 gr.)
2 šargarepe
2 paradajza
6,7 čena belog luka
1 tikvica
sveži peršun i bosiljak
lovorov list
1 dl vode
sok od polovine limuna
4,5 kašika maslinovog ulja
so, mešavina začina za ribu (ruzmarin, korijander, biber...)

Priprema
1.
Povrće oprati, očistiti i iseći na kolutove - šargarepu, tikvicu i paradajz. Beli luk samo očistiti, ne mora se iseckati. List peršuna i bosiljka takođe oprati i sitno iseckati.

Vatrostalnu posudu poprskati maslinovim uljem, staviti iseckano povrće i rukama dobro izmešati, pa posuti seckanim peršunom, bosiljkom i par listića suvog lorbera, opet izmešati.

U činijici izmešati vodu, limunov sok, maslinovo ulje, so i začine koje volite (ja sam kupila neku mešavinu za ribu koja sadrži korijander, ruzmarin, biber...). Tom tečnošću preliti povrće.

Posudu prekriti alu-folijom, malo je izbockati da tokom pečenja može da izlazi para i staviti u rernu na pola sata da se peče.
 2.

Filete oslića oprati, posušiti ubrusom i posoliti pa svaki iseći na dva ili tri dela.
Pred kraj pečenja, otkriti povrće, staviti ribu na njega, malo je utisnuti u povrće, pa zapeći još deset minuta, otkriveno.

Posluživanje
Uz ovo jelo, prilog nije potreban, sve je tu! Samo nasuti čašu belog vina i uživati! ;) A ako ste na Dukan dijeti, pogodno je od druge faze :)
Izvor: coolinarika.com  (jekago)

Nema komentara:

Objavi komentar