Pages - Menu

utorak, 16. lipnja 2015.

RECEPT ZA KROFNE KOJE UVJEK USPIJU



Od ove količine ispadne negdje oko 20-ak krafni.

Sastojci
Tijesto
50 dag glatkog brašna
4 dag svježeg kvasca (kocka)
2 dl mlakog mlijeka
5 dag šećera
1 paketić vanilin šećera
2 žutanjka
2 jušne žlice ulja
1/2 žličice soli
1 jušna žlica ruma
ribana korica
limuna i naranče
sok od naranče (0,5 dl)
cca 2 jušne žlice brašna (dok premijesimo tijesto da se ne lijepi)
1 l ulja za prženje
pekmez po želji
šećer u prahu za posipanje
Priprema

1.
Prosijemo brašno u u duboku (najbolje) plastičnu zdjelu.Dodamo sol i promiješamo .
2.
U toplo mlijeko dodadmo izmrvljeni kvasac, 3 jušne žlice brašna i 1 žličicu šećera, promiješamo i pustimo da zakipi ( da se digne – zapjeni).
(Brašno i šećer smo uzeli od navedene količine za tijesto).
3.
Izmiksamo žutanjke sa šećerom, vanilin šećerom, dodamo ulje, rum, ribane korice, sok od naranče (naranča i limun neka budu sobne temperature) promiješamo i lagano ulijevamo u zdjelu sa brašnom.
4.
Dodamo dignuti kvasac i umijesimo tijesto. Poklopimo ga poklopcem ili kuhinjskom krpom i stavimo na toplo da se diže (dok se obujam udvostruči).
5.
Dignuto tijesto razvaljamo na cca 1,5 cm (prst debelo), režemo okruglim kalupom, pokrijemo kuhinjskom krpom i pustimo da se diže oko 15 minuta. ( Ja ih stavim na pobrašnjeli plitki pleh )
6.
Zagrijemo ulje na 175°C. Stavimo krafne u ulje, obrnutom stranom (od one na kojoj su se dizale) poklopimo i pržimo cca 1,5 – 2 minute tj dok lijepo porumene, okrenemo ih rupičastom žlicom i još pržimo isto toliko.
7.
Stavimo ih na papirnati ubrus u cjedilo, da se upije višak ulja.
Prebacimo ih na pleh, pustimo da se malo ohlade. Filamo ih po želji (a i ne moramo), pospemo ih sa šećerom u prahu i uživamo.
Posluživanje

Od ove količine ispadne negdje oko 20-ak krafni.
Ukoliko ne volite okus narančinog soka (ja obožavam), povećajte količinu mlijeka oko 0, 5 dl.
izvor: www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar