Krompir u svim oblicima i na sve načine jako volim i dugo sam tražila dobar recept za knedle. Probala sam ih par puta napraviti, ali nikad nisam bila potpuno zadovoljna, falio mi je uvijek onaj WOW-efekat. Pošto sam isprobala već dosta recepata od Johanna Lafera i uvijek bila prezadovoljna, tako me ni ovaj nije razočarao. Ovo su najljepše knedle od krompira koje sam ikada napravila i jela. Nadam se da će još nekoga usrećiti kao mene. Predstavljam vam dvije verzije, slatku i slanu, obje sam isprobala i divne su!
Sastojci
Za knedle:
900 g krumpira
3 žumanjka
prstohvat soli
75 g Gussnela Dolcela By Podravka
50 g rastopljenog maslaca
Za slatku verziju:
2 žličice šećera u prahu
1 štapić vanilije
3 vrećice Vanilin šećera Dolcela By Podravka
Za umak od šljiva:
500 g šljiva
70-100 g šećera
200 ml crnog vina
1 Vanilin šećer Dolcela By Podravka
1 štapić cimeta
1 žlica Gussnela Dolcela By Podravka
Za posluživanje:
100 g maslaca
80 g Krušnih mrvica
1 žlica šećera
3 Vanilin šećera Dolcela By Podravka
1 žlica cimeta
Priprema
1.
Krumpir operite i skuhajte u ljusci. Kuhane krumpire ogulite i posložite u vatrostalnu posudu.
2.
Stavite u zagrijanu pećnicu na 150 °C (koju potom isključite) i pustite 15-ak minuta da se ''isparavaju''. Ovaj dio pomaže da krumpir izgubi što više tekućine koju je pokupio tijekom kuhanja, što čini knedle rastresitima.
3.
Zatim krumpir izvadite i protisnite kroz prešu krumpira. Ako je nemate, koristite običnu spravu za gnječenje krumpira (ali radite jedan po jedan krumpir, ne sve odjednom), ne smije biti komadića, pire mora biti jednoličan i kremast.
4.
Žumanjke lagano razmutite i dodajte pireu. Zatim posolite te dodajte prosijani Gussnel i rastopljeni maslac. Sve temeljito izmiješajte da se dobije jednolična smjesa. U ovom dijelu ovisno o verziji koju radite dodajte i dodatne sastojke. Za slatke šećer, vaniliju i vanilin šećer, a za slane sol i muškatni orašćić.
5.
Dobiveno tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i oblikujte valjak debljine otprilike 5 cm. Nožem podijelite na 14 komada.
6.
Vlažnim rukama oblikujte kuglice.
7.
U veću posudu stavite vodu da zakipi, spustite jednu po jednu knedlu (prvo pola, pa onda drugu polovicu, ne sve odjednom) i smanjite temperaturu. Voda ne smije jako kuhati, već lagano ključati. Kuhati 10-15 minuta, a gotove su kad isplivaju na površinu.
8.
Kuhane knedle izvadite šupljikavom žlicom i slažite na pladanj. Ovisno o namjeni, servirajte u slatkoj ili slanoj verziji.
Umak od šljiva:
1.
Šljive operite, očistite od koštica i ostavite u polovicama. Šećer stavite u posudu s debljim dnom i zagrijavajte da se napravi karamel. Zalijte vinom ili sokom od višanja.
2.
Miješajte da se šećer potpuno otopi. Dodajte vanilin šećer, cimet i šljive. Sve zajedno kuhajte oko 5 minuta.
3.
Cimet izvadite, a Gussnel razmutite u malo hladne vode te dodajte umaku. Kratko miješajte dok se umak ne zgusne.
4.
Za slatke knedle možete ih umiješati u popečene krušne mrvice. Potrebno je rastopiti maslac u tavi, dodati krušne mrvice, šećer, vanilin šećer i cimet. Miješajte dok mrvice ne dobiju zlatnu boju.
5.
ZA SLANU VERZIJU
Prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića
1 žličica soli
SLANI UMAK
400 g cherry rajčica
2 žlice aceto balsamica
¼ žličice origana
¼ žličice bosiljka
3 žlice SMS Maslinovog ulja
1 žličica Vegeta bilje Mediterana mix
Cherry rajčice nasjeckajte i stavite pirjati na prethodno zagrijanu tavu s uljem. Pirjajte dok ne dobijete strukturu umaka (10 minuta). Zatim dodajte aceto balsamico, origano, bosiljak i Vegetu bilje Mediterana mix. Poslužite na tanjuru zajedno sa slanim knedlama.
Posluživanje
Na tanjur stavite umak od šljiva, zatim knedle i sve pospite šećerom.
Savjet
Za knedle je bitno da koristite vrstu krumpira koja je brašnaste strukture i sadrži veliki postotak škroba te ne ''pije'' puno vode prilikom kuhanja.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar