Volite povrće?A tikvice?Onda uživajte u ovom okusu zapečenih tikvica složene sa dinstanim tikvicama….(možete upotrijebiti i dinstane balancane-patliđani)
Sastojci
tikvice
70-80dkg tikvica
malo ulja za kratko prženje
+ribani topljivi sir za na kraju posipati
nadjev
20dkg tikvica(mogu i balancane)
2kom crvenog luka(kapule)
2 mrkve
2dl slatkog vrhnja
malo vegete Nature(ili klasične)
malo soli
posip po nadjevu
2-3 režnja češnjaka
mali svežnjić peršina
1 žl(4 dkg) maslaca
1-2žl maslinova ulja
oko 10 dkg sredine od kruha(starog još bolje)
bešamel koji nije nužan,ali ja ga stavim
3 dl zagrijanog mlijeka
3 dkg brašna
3-4dkg maslaca
malo muškatnog orašćića(ili malo papra,kako ko voli)
sol
Priprema
1.
Ako imate veliku tikvicu ko ja onda je izrežite na kolute-debljine3-4mm, ili one manje izrežite podugo.
Malo ispržiti na ulju i
slagati na salvetu da upiju višak
ulja.Malo ih posoliti.
1. Kapulu i mrkvu izrezanu na kockice
zajedno pržite na malo ulja.
U to dodati tikvice izrezane na
kockice i malo dinstajte.
Dodajte vrhnje i začine.
Dinstajte još oko 10ak min.
2. Češnjak i peršin isjeckati,
primješati kruh, maslac i ulje, te
kratko popržiti.Dodati malo soli.
2.
####Pržene komade tikvica, dio, poslagati
na dno vatrostalne posude.
Na to malo nadjeva od dinstanih tikvica, a
preko malo prženog kruha sa začinima.
Opet red tikvica. Pa nadjev, pa preko
prženi kruh.Na kraju red prženih tikvica.
Ukoliko ne želite bešamel, pospite gore
samo ribanim sirom.
Ako želite politi bešamelom, pa onda sirom
onda osnovni bešamel ide ovako:
Na niskoj temperaturi otopiti maslac,
odjednom primješati brašno i žicom
neprekidno miješajte da se brašno isprži ali da ostane svijetli.
Umiješati vrelo mlijeko dodati sol i muš.orašćić.
Kuhati na jako laganoj vatri 2-3 min često miješati.
Ako se stvore grudice, procijedite.
3.
###Tikvice zaliti bešamelom, a gore posuti ribanim topljivim sirom.
Peći u vrućoj pećnici na 200c oko 30 min..
Posluživanje
Nakon pečenja,najbolje je ostaviti da se prohladi,pa onda sjeći i servirati…..uz neko pečenje ili prženo meso…pa čak i kao samostalno jelo….
Jedna napomena-u crvenom luku,umjesto tikvica,možete pržiti i drugo povrće….balancane recimo,poriluk(onda ne ide crveni luk,pa šparoge iz konzerve…itd…
Tikvice možete i ne morate očistiti od kore.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar