Pages - Menu

ponedjeljak, 11. svibnja 2015.

PREVRNUTI KREM KOLAČ

Tako lagan i nežan...a kombinacija ukusa pruža nezaboravno iskustvo. ;) Meki žuti biskvit sa pečenim jabukama, krem sa mlevenim orasima, šlag i odozgo cimet. Ovo je inače moja modifikovana i obogaćena verzija maminog recepta za klasični prevrnuti kolač s jabukama koji ide samo sa šlagom, a koji je verujem mnogima od vas poznat. Ako volite taj kolač, a ipak želite da probate nešto malo drugačije, nećete pogrešiti ako se odlučite za ovaj desert. :)
Prevrnuti krem kolač sa jabukama i orasima

Sastojci

  •  8 jabuka
  •   sok od pola limuna
  •  3 kašike šećera
  • Za biskvit:

  •  5 jaja
  •  100 g šećera
  •  1 vanilin šećer
  •   rendana korica limuna
  •  100 ml mleka
  •  100 g oštrog brašna
  •  1/2 kesice praška za pecivo
  • Za krem:

  •  500 ml mleka
  •  2 pudinga od vanile
  •  6 kašika šećera
  •  150 g putera ili margarina
  •  3 kašike šećera u prahu
  •  150 g mlevenih oraha
  • Još:

  •  3 kesice (120g) šlaga
  •  250 ml mleka
  •   cimet za posipanje (po želji)

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Jabuke očistite, presecite na četvrtine i polijte ih sokom od limuna. U pleh stavite papir za pečenje pa poslažite jabuke, i pospite preko 3 kašike šećera svugde ravnomerno. Stavite peći jabuke u prethodno ugrejanu pećnicu na 250 stepeni, oko 25 minuta, a za to vreme pripremite biskvit. Moj pleh je 34x20 cm.
  2. 2
    Biskvit:
    Umutite mikserom jaja sa šećerom i vanilin šećerom i miksajte dok se lepo ne zapeni smesa, 15-20 min. Dodajte rendanu koricu limuna, zatim mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sve zajedno sjedinite na najmanjoj brzini. Sada izvadite iz pećnice jabuke i prelijte ih smesom za biskvit, smanjite pećnicu na 180 stepeni i stavite peći oko 25 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno. Kada se biskvit malo prohladio, prevrnite ga na odgovarajuću tacnu tako da jabuke dođu gore i skinite papir. Ostavite da se ohladi do kraja.
  3. 3
    Krem:
    Razmutite prašak za puding u malo mleka od 500 ml sa šećerom, a ostatak stavite na šporet da proključa. Skuvajte puding, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se prohladi. Dodajte omekšali puter ili margarin i šećer u prahu i sve dobro izmešajte i penasto izradite mikserom. Na kraju dodajte mlevene orahe.
  4. 4
    Ohlađeni biskvit sa jabukama premažite kremom i umućenim šlagom. Po želji pospite cimetom.
  5. 5
    Kolač dobro ohladite i uživajte u njemu. :)
    Izvor: coolinarika.com  (Natalija85)

Nema komentara:

Objavi komentar