Isprobajte ova divna i mekana peciva koja će vas oduševiti. U
kombinaciji sa ukusnim jelom ili kao pecivo za pripremu omiljenih
sendviča, ovi hljepčići će zauzeti počasno mjesto u vašoj kuhinji.
Sastojci
4 osobe
- Tijesto:
- 14 gr suhog instant kvasca
- 120 ml tople vode
- 240 ml toplog mlijeka
- 40 gr naribanog sira parmezana
- 75 gr otopljenog margarina ili putera
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 120 gr kukuruznog brašna
- 2 komada jaja
- 500 gr brašna
- Preljev:
- 60 gr otopljenog putera
- 20 gr sitno izribanog sira parmezana
Priprema
-
Priprema:
-
1.
U dublju i veću posudu staviti suhi kvasac i dodati vodu. Rastopiti kvasac u vodi. Dodati mlijeko, parmezan, puter, šećer, sol, kukuruzno brašno i jaja. Dobro umutiti sastojke i dodavati postepeno brašno i formirati tijesto koje se odvaja od posude.
-
2.
Prebaciti tijesto na radnu površinu i mijesiti oko 10 minuta dok tijesto ne postane elastično. Vratiti u namašćenu posudu, nauljiti tijesto i ostaviti da se uzdiže oko sat i pol vremena na toplom mjestu tj. dok se ne udvostruči.
-
3.
Kad je tijesto gotovo, prebaciti na radnu površinu i napraviti 24 jednake kuglice, razvaljati u obliku ovala i uvaljati ih u otopljeni maslac i parmezan.
-
4.
Redati ih na nauljenom i pobrašnjenom plehu, prekriti krpom i pustiti da odmaraju oko pola sata.
-
5.
Peći ih u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni oko 25-30 minuta ili dok ne porumene. Izvaditi ih iz pećnice i pustiti da se ohlade.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar