Ako volite pravi domaći sladoled bez šlagova i praškova,
ako se sećate sladoleda iz starih poslastičarnica, punog ukusa mleka i
žumanaca, ako vam je dosadilo da sladoled iz domaće radinosti bude pun
ledenih kristala, ako želite mek sladoled koji možete zahvatiti kašikom
čim izvadite iz friza i odmah poslužiti - ne treba vam mašina za
sladoled, samo malo volje, i nešto mesta u zamrzivaču.
Sastojci
-
500 ml
nezaslađenog kondenzovanog mleka *(napravite sami po našim receptima-u nastavku teksta)
-
150 g
šećera
-
3 kesice
vanilin šećera
-
5
žumanaca
Priprema
- Težina:
- Srednje zahtjevno
-
1
U šolju sa žumancima sipajte šećer, vanilin šećer i 6-7 kašika kondenzovanog mleka. Promešajte kašičicom i ostavite sa strane.
-
2
U manji lonac (prečika 15 cm)
sipatje kondenzovano mleko, zagrejte ga do vrenja. Izmaknite sa ringle.
U mleko ulijte pripremljena žumanca. Vratite na ringlu, pa uz stalno
mešanje kuvajte na tišoj vatri do ponovnog vrenja (dok se ne pojave prvi
klobuci), a onda još jedan minut, da smesa dobije gustinu ređeg
jogurta. Izmaći sa ringle i ostaviti da se smesa ohladi na sobnu
temperaturu, a zatim i nekoliko sati ili preko noći u frižideru.
Temperatura rashlađene smese treba da ne prelazi +4°C.
-
3
Rashlađenu smesu sipajte u mašinu za sladoled. Ako nemate mašinu, čitajte dalje...
-
4
U veću posudu sipajte 2.5 litra
vode i dodajte 250 g soli. Promešajte da se so istopi, pa posudu
stavite u zamrzivač na dubinsko hlađenje od -18°C. Uradite to danas, i
sutra ćete imati izuzetno hladnu vodu prošaranu mekim ledom. Drškom
varjače ili drugim predmetom razbijte gornji sloj leda, kako bi se
pomešao sa vodom koja je ispod. Ta poluzaleđena voda ima -18°C, a i
dalje nije čist led.
-
5
Zaronite lonac sa sladolednom smesom (koju ste prethodno dobro rasthladili u frižideru), u ledeni slani rastvor. Voda savršeno
prianja uz zidove lonca i stezanje počinje vrlo brzo. Ravnom varjačom
ili plastičnom špatulom mešajte smesu, skidajući sa dna i zidova lonca
već formirani sladoled. Za otprilike desetak minuta dobićete gusti,
polustegnuti krem.
-
6
Uzmite mikser i mutite par
minuta, dok lonac još uvek leži u slanom rastvoru. Sladoled će postati
mekši i glatkiji, i volumen će se uvećati za 50% do 100%. Sladoled sada
treba izvaditi iz slanog rastvora, eventualno preručiti iz lonca u
odgovarajuću posudu, i staviti u zamrzivač, na završno stezanje.
P.S.
* KONDENZOVANO MLEKO
-------------------------------------
Za ovaj recept
potrebno je nezaslađeno kondenzovano mleko "duple koncentracije", znači
ono koje se po uputstvu sa ambalaže meša sa jednakom količinom vode,
ako se želi obično mleko. Ako nemate da nabavite takvo, ima dva načina
da ga dobijete.
- Napravite ga od običnog mleka Kuvajte jedan
litar običnog punomasnog mleka dok mu zapremina ne padne na polovinu.
Ovaj proces ne zahteva nikakvu naročitu pažnju, nadzor, ni mešanje.
Veća šerpa, tiša vatra, i mleko se samo kondenzuje.
- Napravite ga od punomasnog mleka u prahu
Uzmite onoliko mleka u prahu koliko na ambalaži piše da treba staviti u
vodu, ali ga umesto u vodu stavite u mleko. Dobićete mleko duple
koncentracije. Podrazumeva se i drugi način, u običnu vodu stavite duplu
količinu mleka u prahu.
Izvor:
coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar