Pages - Menu

nedjelja, 10. svibnja 2015.

PRAVI SLADOLED

Ako volite pravi domaći sladoled bez šlagova i praškova, ako se sećate sladoleda iz starih poslastičarnica, punog ukusa mleka i  žumanaca, ako vam je dosadilo da sladoled iz domaće radinosti bude pun ledenih kristala, ako želite mek sladoled koji možete zahvatiti kašikom čim izvadite iz friza i odmah poslužiti - ne treba vam mašina za sladoled, samo malo volje, i nešto mesta u zamrzivaču.
Pravi sladoled, serviran sa svežim borovnicama i orasima

Sastojci

  •  500 ml nezaslađenog kondenzovanog mleka *(napravite sami po našim receptima-u nastavku teksta)
  •  150 g šećera
  •  3 kesice vanilin šećera
  •  5 žumanaca

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    U šolju sa žumancima sipajte šećer, vanilin šećer i 6-7 kašika kondenzovanog mleka. Promešajte kašičicom i ostavite sa strane.
  2. 2 
    U manji lonac (prečika 15 cm) sipatje kondenzovano mleko, zagrejte ga do vrenja. Izmaknite sa ringle. U mleko ulijte pripremljena žumanca. Vratite na ringlu, pa uz stalno mešanje kuvajte na tišoj vatri do ponovnog vrenja (dok se ne pojave prvi klobuci), a onda još jedan minut, da smesa dobije gustinu ređeg jogurta. Izmaći sa ringle i ostaviti da se smesa ohladi na sobnu temperaturu, a zatim i nekoliko sati ili preko noći u frižideru. Temperatura rashlađene smese treba da ne prelazi +4°C.
  3. 3
    Rashlađenu smesu sipajte u mašinu za sladoled. Ako nemate mašinu, čitajte dalje...
  4. 4 
    U veću posudu sipajte 2.5 litra vode i dodajte 250 g soli. Promešajte da se so istopi, pa posudu stavite u zamrzivač na dubinsko hlađenje od -18°C. Uradite to danas, i sutra ćete imati izuzetno hladnu vodu prošaranu mekim ledom. Drškom varjače ili drugim predmetom razbijte gornji sloj leda, kako bi se pomešao sa vodom koja je ispod. Ta poluzaleđena voda ima -18°C, a i dalje nije čist led.
  5. 5 
    Zaronite lonac sa sladolednom smesom (koju ste prethodno dobro rasthladili u frižideru), u ledeni slani rastvor. Voda savršeno prianja uz zidove lonca i stezanje počinje vrlo brzo. Ravnom varjačom ili plastičnom špatulom mešajte smesu, skidajući sa dna i zidova lonca već formirani sladoled. Za otprilike desetak minuta dobićete gusti, polustegnuti krem.
  6. 6 
    Uzmite mikser i mutite par minuta, dok lonac još uvek leži u slanom rastvoru. Sladoled će postati mekši i glatkiji, i volumen će se uvećati za 50% do 100%. Sladoled sada treba izvaditi iz slanog rastvora, eventualno preručiti iz lonca u odgovarajuću posudu, i staviti u zamrzivač, na završno stezanje.

    P.S. 
     
    * KONDENZOVANO MLEKO
    -------------------------------------
    Za ovaj recept potrebno je nezaslađeno kondenzovano mleko "duple koncentracije", znači ono koje se po uputstvu sa ambalaže meša sa jednakom količinom vode, ako se želi obično mleko. Ako nemate da nabavite takvo, ima dva načina da ga dobijete.

    -  Napravite ga od običnog mleka
    Kuvajte jedan litar običnog punomasnog mleka dok mu zapremina ne padne na polovinu. Ovaj proces ne zahteva nikakvu naročitu pažnju, nadzor, ni mešanje. Veća šerpa, tiša vatra, i mleko se samo kondenzuje.

    - Napravite ga od punomasnog mleka u prahu
    Uzmite onoliko mleka u prahu koliko na ambalaži piše da treba staviti u vodu, ali ga umesto u vodu stavite u mleko. Dobićete mleko duple koncentracije. Podrazumeva se i drugi način, u običnu vodu stavite duplu količinu mleka u prahu.
    Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar