Pages - Menu

subota, 2. svibnja 2015.

KIFLE KAO IZ PEKARE

Mekane i ukusne kifle predivne boje. Na moj način

Sastojci

  •   1 kg brasna
  •   250 ml vode
  •   250 ml mleka
  •   2 jaja
  •   2 zlice secera
  •   1 zlica soli
  •   125 - 150 ml ulja
  •   40 gr svezeg kvasca
  •   ....za glazuru....
  •   1 jaje
  •   1/4 zlicice soli ( na vrh niza soli )
  •   krupna so za posuti kifle

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Sud u kome mesite i svi potrebni sastojci treba da su sobne temperature.
  2. 2
    Izdrobljeni kvasac prelijte mlakim mlekom ili vodom, pospite zlicicom secera i ostavite 15 minuta da nadodje.
  3. 3
    Pre mesanja brasno prosejte, pomesajte sa soli i ostatkom secera. U sredini brasna napravite udubljenje i u njega sipajte umucena jaja, nadosli kvasac, ulje, preostalo toplo melko i vodu. Kad sve dobro izradite rukama, testo pokrijte vlaznom krpom i ostavite na toplom mestu da naraste. Otprilike potrebno je oko 40 minuta da se testo udvostruci.
  4. 4
    Opet ga dobro izradite okrecuci testo uvek u istom smeru. Formirajte jufkice/loptice 150 gr teske svaka. Loptice vrtite/virkajte, dok se doljne strane ivice potpuno neizgube. Jufkice malo nauljite, prekrijte prozirnom folijom i neka se odmaraju 10 - 15 minuta.
  5. 5
    Uzmite lopticu u dve ruke pa je malo razvucite u valjak, a zatim razvaljajte tanko u elipsu, stim da zadnji deo razavljate naj tanje, jer taj deo testa ce ici dole i da bi se bolje zalepijo. Kifle redjajte u pleh namazan margarinom ili prekriven masnim papirom. Prekrijte kifle sa krpom i ostavite na toplo mesto da nadolaze ca 20 minuta.
  6. 6
    Pre pecenja kifle premazite glazurom od jajeta i sitne soli( Umutite jaja pomesano sa soli ) a zatim pospite sa krupnom soli. Pecite u prethodno zagrejanoj pecnici na 200 stepeni nekih 20 - 25 min ili dok nepoprime predivnu boju. Kifle cim izvadite iz pecnice premazite sa malo otopljena putera ili margarina.
    Izvor: coolinarika.com   (eva-mil)

Nema komentara:

Objavi komentar