Mekane i ukusne kifle predivne boje. Na moj način
Sastojci
-
1 kg brasna
-
250 ml vode
-
250 ml mleka
-
2 jaja
-
2 zlice secera
-
1 zlica soli
-
125 - 150 ml ulja
-
40 gr svezeg kvasca
-
....za glazuru....
-
1 jaje
-
1/4 zlicice soli ( na vrh niza soli )
-
krupna so za posuti kifle
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
-
1
Sud u kome mesite i svi potrebni sastojci treba da su sobne temperature.
-
2
Izdrobljeni kvasac prelijte mlakim mlekom ili vodom, pospite zlicicom secera i ostavite 15 minuta da nadodje.
-
3
Pre mesanja brasno prosejte,
pomesajte sa soli i ostatkom secera. U sredini brasna napravite
udubljenje i u njega sipajte umucena jaja, nadosli kvasac, ulje,
preostalo toplo melko i vodu. Kad sve dobro izradite rukama, testo
pokrijte vlaznom krpom i ostavite na toplom mestu da naraste. Otprilike
potrebno je oko 40 minuta da se testo udvostruci.
-
4
Opet ga dobro izradite okrecuci
testo uvek u istom smeru. Formirajte jufkice/loptice 150 gr teske svaka.
Loptice vrtite/virkajte, dok se doljne strane ivice potpuno neizgube.
Jufkice malo nauljite, prekrijte prozirnom folijom i neka se odmaraju 10
- 15 minuta.
-
5
Uzmite lopticu u dve ruke pa je
malo razvucite u valjak, a zatim razvaljajte tanko u elipsu, stim da
zadnji deo razavljate naj tanje, jer taj deo testa ce ici dole i da bi
se bolje zalepijo. Kifle redjajte u pleh namazan margarinom ili
prekriven masnim papirom. Prekrijte kifle sa krpom i ostavite na toplo
mesto da nadolaze ca 20 minuta.
-
6
Pre pecenja kifle premazite
glazurom od jajeta i sitne soli( Umutite jaja pomesano sa soli ) a zatim
pospite sa krupnom soli. Pecite u prethodno zagrejanoj pecnici na 200
stepeni nekih 20 - 25 min ili dok nepoprime predivnu boju. Kifle cim
izvadite iz pecnice premazite sa malo otopljena putera ili margarina.
Izvor:
coolinarika.com (eva-mil)
Nema komentara:
Objavi komentar