Nije mi nikada palo na pamet da bih bilo kome solila
pamet kako izrezati pile,ali nedavno sam vodila zanimljiv razgovor s
jednom mladom osobom.Slatko smo se nasmijali kako nakon njenog rezanja
pileta niti jedan komad nije bio nalik na ono što je trebalo
predstavljati.Nije bilo batka,zabatka,krila...To me ponukalo da poslikam
rezanje pileta na dijelove i objavljivanje,za mlade i neiskusne
domaćice.Osim toga,prisjetila sam se kako je to meni bilo nekad davno
gotovo nemoguća misija.Pronaći zglob?Ma gdje je to?Lijepo odrezano
krilo,batak...???Naravno da je i mene moja mama učila kako da izrežem
pile,ali svejedno mi je trebalo neko vrijeme da to savladam do kraja.Ako
prevladava mišljenje da je recept nepotreban obrisat ću ga.
Priprema
-
1
/slika/2182503/
1..-uhvatiti krilo i po kraju
okružiti nožem i zarezati;odvojiti od zgloba-na taj način se dobije
batak,a može se odmah odrezati uz zglob
-po želji odrezati vršak(špic)krilca;ja to ne radim
-
2
/slika/2182505/
2.-batak držati rukom i povući
lagano te zarezati kožu;odvojiti karabatak do kosti tj. zgloba i na tom
mjestu odrezati da se odvoji
-
3
/slika/2182507/
3.-dobiveni batak i zabatak položiti na dasku,prstom opipati gdje se nalazi spoj zglobova i odrezati tj. razdvojiti
posebno batak i posebno zabatak
-
4
/slika/2182511/
4.-na drugoj strani pileta ponoviti radnju 1,2 i 3
-
5
/slika/2182513/
5.-ostala su leđa spojena s bijelim mesom
-rukom uhvatiti za kosti leđa i nožem prerezati na pola
-sve se to može raditi i škarama za meso,ali nije problem ni rezanje sa nožem jer su pileće kosti mekane i lako se sijeku
-
6
/slika/2182515/
6.-leđa rasjeći na 3 dijela
-prvo prerezati kod vrata
-
7
/slika/2182517/
7.-odrezati na sredini,a na kraju je ostala trtica
-
8
/slika/2182519/
8.-bijelo meso:prvo ukloniti kožu
-lagano nožem prerezati po sredini duž prsne kosti
-palcem i kažiprstom lagano odvojiti file,a dio koji se "drži" uz kost odrezati
-jednako napraviti i s druge strane prsne kosti
-
9
/slika/2182523/
9.-na prsnoj kosti je ostalo mesa,ali i to se može odvojiti na isti način,a dobiju se još 2 manja filea
-preostalu kost iskoristiti za juhu
ILI:
-bijelo
meso se može prerezati na 4 dijela zajedno s kostima i kožom:cijelo
bijelo meso prerezati po sredini na pola,a zatim svaka polovica na još
pola
-
10
/slika/2182525/
DIJELOVI PILETA NAKON REZANJA:
2 krila
2 batka
2 zabatka
vrat
leđa
trtica
2 veća filea
2 manja filea
Izvor:
coolinarika.com (tanja567)
Nema komentara:
Objavi komentar