Sastojci
- 125 ml punomasnog mlijeka
- 125 ml svježeg slatkog vrhnja
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 100 g šećera
- 125 g krem sira
- 225 g jagoda
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema
- Težina:
-
1
Stavite vrhnje i mlijeko u posudu za kuhanje i zagrijavajte do vrenja. Maknite s vatre.
U zdjeli pomiješajte pjenjačom jaje, žumanjak i šećer. Ulijte u tankom mlazu toplo mlijeko s vrhnjem neprestano miješajući.
Vratite opet sve u posudu za kuhanje, i kuhajte par minuta na laganoj vatri, neprestano miješajući drvenom žlicom dok se krema lagano ne zgusne. Ne pustite da krema prokuha jer bi se jaja mogla zgrušati.
Maknite s vatre i umiješajte ekstract vanilije. -
2
Prespite kuhanu kremu u metalnu/porculansku/staklenu posudu koju stavite u veću posudu s hladnom vodom i ledom da se prije ohladi. Sipajte kremu kroz gusto mrežasto cjedilo.
-
3
U međuvremenu operite i posušite jagode. Odrežite im peteljke i narežite ih (nikad ne režite peteljku prije nego jagode operete, jer će u suprotnom jagode upiti vodu).
Stavite jagode i krem sir u blender pa dobro izmiksajte da dobijete glatku smjesu. Pomiješajte smjesu od jagoda i sira s ohlađenom kremom od jaja.
Pokrijte posudu i ostavite u hladnjaku barem 3-4 sata (još bolje cijeli dan ili preko noći) da se dobro rashladi. -
4
Sipajte zatim kremu u stroj za sladoled i radite prema uputama. Gotovi sladoled premjestite u posudu s poklopcem pogodnu za zamrzavanja i stavite u zamrzivač na par sati da se dodatno ščvrsne.
-
5
Ako nemate stroj za sladoled, ohlađenu kremu sipajte u posudu s poklopcem pogodnu za zamrzavanje i zamrzavajte dok sladoled nije dovoljno črvst, miješajući često vilicom da se ne stvore veliki kristali leda.
Sladoled premjestite u hladnjak pola sata prije posluživanja, bit će lakše vaditi ga žlicom.
Posluživanje
Prijedlog za posluživanje: očistite i narežite svježe jagode. Polovice smrvite u kašu štapnim mikserom zajedno sa žlicom šećera u prahu i malo soka od limuna. Pomiješajte s preostalim narezanim jagodama i poslužite uz sladoled.Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar