Pages - Menu

ponedjeljak, 6. travnja 2015.

ČOKOLADNA ZEBRA

Izuzetno lepa zebra, ovog puta sa čokoladom u dve  boje...brzo se napravi a užitak je veliki.
Čokoladna zebra

Sastojci

Broj osoba:
8 osoba
  • Sastojci za podlogu:

  •  200 g brašna
  •  50 g kakaoa
  •  100 g putera
  •  100 g prah šećera
  •  1 jaje
  •  90 ml vode
  • Sastojci za svetli deo kreme

  •  200 g bele čokolade
  •  200 ml zlatke pavlake
  •  1 kašika ruma
  •  1/2 kesice želatina
  • Sastojci za tamni deo kreme:

  •  200 g čokolade
  •  200 ml slatke pavlake
  •  2 kašičice instant kafe
  •  1/2 kesice želatina

Priprema

Vrijeme pripreme:
45 min
Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Mutiti puter sobne temperature sa prah šećerom dok ne dobijete penastu smesu, dodati jaje i vodu i sjediniti sve zajedno.
    U posebnu zdelu prosejati brašno i kakao i dodavati u umućen puter, trebate dobiti lepljivu gustu smesu.
    Istresti na radnu površinu, malo oblikovati testo u loptu, zaviti u providnu foliju i ostaviti najmanje sat vremena u frižider, da se testo stegne.
  2. 2
    Pobrašniti radnu površinu, staviti ohlađeno testo i rastanjiti ga u veličini kalupa za tart u koji ćete peći, veličine 25cm ili sličnih veličina,oko pola cm debljine.
    Tart isprskati sa sprejom za pečenje ( mada i ne mora, testo je dovoljno masno ) preneti rastanjenu koru i dobro prstima je prilepiti za stranice i dno kalupa.

  3. 3 
    Celo testo izbosti viljuškom i staviti ga u frižider dok se rerna greje.
    Uključiti rernu da se greje na 175°C .
    Peći tart dok ne promeni boju, ja sam ga pekla 15 minuta.
    Izvaditi pečen tart i ostaviti da se ohladi u kalupu.
  4. 4
    Dok se tart hladi vi napravite čokoladne kreme.
    Želatin otopiti u dve posudice po uputstvu proizvođača, kod mene je kesica od 7 g i kaže u tih 7 g staviti 50 ml hladne vode, ostaviti 5 minuta da želatin nabubri i kad nabubri dodati 50 ml vruće vode, promešati da dobijete tečnost i dodati gde vam treba,znači,podeliti na pola 3.5 g u jednu posudicu i 3.5 g u drugu  posudicu, dodati po 25 ml hladne vode u svaku posudicu i kad se otopi,u svaku posudicu dodati po 25 ml tople vode
    U dve manje šerpice staviti po 200 ml pavlake i zagrejati je, ali da ne provri.
    Čokoladu iseckati sitnije i staviti u zdelice i preliti sa zagrejanom pavlakom, mešati dok se čokolada potpuno ne otopi, dodati otopljen želatin i promešati sve zajedno.
    U pavlaku, sa kojom ćete preliti belu čokoladu, dodati kašiku ruma i preliti čokoladu, je a u pavlaku, sa kojom ćete preliti tamnu čokoladu, dodati otoljenu instant kafu i preliti preko tamne čokolade.

  5. 5 
    Mešati povremeno čokoladne smese da se ohlade.
    U ohlađen tart sipati po jednu kašiku od obe smese ali stalno sipate na jedno isto mesto i to naizmenično, tamna čokolada, bela čokolada i tako dok imate materijala.

  6. 6
    Ostaviti nekoliko sati da se potpuno stegne, najbolje preko noći i dekoristati kako vi volite.
    ( ja nisam imala plići kalup za tart ove veličine pa sam koristila malo dublji tako da bi meni trebalo još 50% više kreme za ovaj kalup i da ne bih pravila ponovo kreme, ja sam napravila ganache od bele kreme 250 ml slatke pavlake i 150 g čokolade, ostavila preko noći da se ohladi, sledećeg dana sam umutila i sa tim ukrasila,uz dodatak jagoda,a jagode i čokolada se odlično slažu )
    Izvor: coolinarika.com    (Pomoravka)

Nema komentara:

Objavi komentar