Izuzetno lepa zebra, ovog puta sa čokoladom u dve boje...brzo se napravi a užitak je veliki.
Sastojci
- Broj osoba:
- 8 osoba
Sastojci za podlogu:
-
200 g
brašna
-
50 g
kakaoa
-
100 g
putera
-
100 g
prah šećera
-
1
jaje
-
90 ml
vode
Sastojci za svetli deo kreme
-
200 g
bele čokolade
-
200 ml
zlatke pavlake
-
1 kašika
ruma
-
1/2 kesice
želatina
Sastojci za tamni deo kreme:
-
200 g
čokolade
-
200 ml
slatke pavlake
-
2 kašičice
instant kafe
-
1/2 kesice
želatina
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- 45 min
- Težina:
- Jednostavno
-
1
Mutiti puter sobne temperature sa prah šećerom dok ne dobijete penastu smesu, dodati jaje i vodu i sjediniti sve zajedno.
U posebnu zdelu prosejati brašno i kakao i dodavati u umućen puter, trebate dobiti lepljivu gustu smesu.
Istresti na radnu površinu, malo oblikovati testo u loptu, zaviti u
providnu foliju i ostaviti najmanje sat vremena u frižider, da se testo
stegne.
-
2
Pobrašniti radnu površinu,
staviti ohlađeno testo i rastanjiti ga u veličini kalupa za tart u koji
ćete peći, veličine 25cm ili sličnih veličina,oko pola cm debljine.
Tart isprskati sa sprejom za pečenje ( mada i ne mora, testo je
dovoljno masno ) preneti rastanjenu koru i dobro prstima je prilepiti za
stranice i dno kalupa.
-
3
Celo testo izbosti viljuškom i staviti ga u frižider dok se rerna greje.
Uključiti rernu da se greje na 175°C .
Peći tart dok ne promeni boju, ja sam ga pekla 15 minuta.
Izvaditi pečen tart i ostaviti da se ohladi u kalupu.
-
4
Dok se tart hladi vi napravite čokoladne kreme.
Želatin otopiti u dve posudice po uputstvu proizvođača, kod mene je
kesica od 7 g i kaže u tih 7 g staviti 50 ml hladne vode, ostaviti 5
minuta da želatin nabubri i kad nabubri dodati 50 ml vruće vode,
promešati da dobijete tečnost i dodati gde vam treba,znači,podeliti na
pola 3.5 g u jednu posudicu i 3.5 g u drugu posudicu, dodati po 25 ml
hladne vode u svaku posudicu i kad se otopi,u svaku posudicu dodati po
25 ml tople vode
U dve manje šerpice staviti po 200 ml pavlake i zagrejati je, ali da ne provri.
Čokoladu iseckati sitnije i staviti u zdelice i preliti sa zagrejanom
pavlakom, mešati dok se čokolada potpuno ne otopi, dodati otopljen
želatin i promešati sve zajedno.
U pavlaku, sa kojom ćete preliti belu čokoladu, dodati kašiku ruma i
preliti čokoladu, je a u pavlaku, sa kojom ćete preliti tamnu čokoladu,
dodati otoljenu instant kafu i preliti preko tamne čokolade.
-
5
Mešati povremeno čokoladne smese da se ohlade.
U ohlađen tart sipati po jednu kašiku od obe smese ali stalno sipate
na jedno isto mesto i to naizmenično, tamna čokolada, bela čokolada i
tako dok imate materijala.
-
6
Ostaviti nekoliko sati da se potpuno stegne, najbolje preko noći i dekoristati kako vi volite.
( ja nisam imala plići kalup za tart ove veličine pa sam koristila
malo dublji tako da bi meni trebalo još 50% više kreme za ovaj kalup i
da ne bih pravila ponovo kreme, ja sam napravila ganache od bele kreme
250 ml slatke pavlake i 150 g čokolade, ostavila preko noći da se
ohladi, sledećeg dana sam umutila i sa tim ukrasila,uz dodatak jagoda,a
jagode i čokolada se odlično slažu )
Izvor:
coolinarika.com (Pomoravka)
Nema komentara:
Objavi komentar