Pages - Menu

srijeda, 4. ožujka 2015.

FANTASTIČNA "OPERA TORTA"

Zavodljiv spoj čokolade, kafe, badema i lešnika. Francuska poslastica koja će osvojiti vaša srca.

 
Sastojci
Kora:
75 g šećera u prahu
60 g brašna (2,5 kašike)
3 jajeta
80 g mlevenog badema
3 jajeta
15 g omekšalog maslaca
15 g šećera (1 kašika)
Čokoladni fil:
200 g čokolade za kuvanje
250 ml slatke pavlake
Sirup od kafe:
50 g šećera
3 kašike instant kave
185 ml vode
Krem fil:
70 g šećera
3 belanceta
100 gr maslaca
2 kašike kakao krema (npr. nutela)

Priprema

Kora:
1. Rernu zagrejati na 200 C.
2. Prosejati brašno i šećer u prahu, a zatim dodajte mlevene bademe, 3 žumanceta i sve zajedno promešati. Napraviti šam od belanaca i kašike šećera, a zatim polako dodajte smesi sa brašnom.
3. Koru peći u zagrejanoj rerni oko 5-7 minuta dok ne porumeni.
Čokoladni fil:
4. Čokoladu izlomiti na sitne komade. Pavlaku zagrejati dok ne počne da vri, pa njome preliti komade čokolade i mešati dok se čokolada ne istopi.
Sirup od kafe:
5. Zašećerenu vodu prokuvati i zatim u nju dodati instant kafu.
Fil od lešnika:
6. U manjoj posudi kuvati 3 kašike vode sa šećerom i kuvati dok se šećeer ne otopi i ne zgusne.
7. Umutiti belanca i postepeno im dodati šećerni sirup. Kada se smesa ohladi, dodati krem i dobro promešati.
Priprema torte:
8. Biskvit iseći na pravougaone trake (veličine otprilike 20x10). Preko prvog biskvita staviti sirup od kafe i premazati polovinom krem fila. Preko staviti drugi biskvit, takođe preliti sirupom od kafe i naneti polovinu čokoladnog fila. Preko fila staviti treći biskvit natopiti kafom i naneti ostatak krem fila. Preostali čokoladni fil naneti kao poslednji sloj. Staviti tortu u frižider da se dobro ohladi.

Nema komentara:

Objavi komentar