Sastojci
- 400 g piškota
- 3 kom pudinga od čokolade
- 9 kašika šećera
- 1,5 l 1,3 l za fil + O,2 l za potapanje piškota
- malo ruma
- 250 g maslaca
- 200 g čokolade (150 g za kuhanje i 50 g crne čokolade)
- 2 kesice vanilin šećera
- 250 g slatkog vrhnja ili 2 kesice šlaga za ukrašavanje
Priprema
- Težina:
-
1
Skuhati 3 pudinga od čokolade sa 9 kašika šecera u 1,3 litre mleka. U vruc puding dodati na kockice polomljenu čokoladu i promešati da se čokolada istopi i sjedini sa pudingom.
-
2
Umutiti dobro maslac i dodati ohladjenom pudingu. Dobro sjediniti i umutiti zajedno.
-
3
Kalup za tortu ili šerpu, obložiti prozirnom folijom.
Ja sam koristila šerpu prečnika 24 cm jer je dublja od kalupa i želela sam da mi torta bude viša. Ako koristite kalup veceg precnika, torta ce vam biti niža. -
4
U malo hladnog mleka oko ( 2 dl ), dodati 2 kesice vanilin šecera i malo ruma. Dobro promešati.
-
5
/slika/713437/
Piškote brzo umočiti sa obe strane i redjati u kalup. Prvo, uz rub kalupa, a zatim na dno.
-
6
/slika/713439/
Staviti jednu trecinu fila, a zatim preko fila ponovo redjati piškote.
-
7
Staviti drugu trecinu fila i ponovo poredjati piškote.
-
8
/slika/713441/
Staviti treci deo fila. Višak piškota koji viri iznad fila preseci i poredjati preko fila. Ostaviti tako u frižideru preko noci.
-
9
/slika/713443/
Sutradan okrenuti tortu na tacnu gde cemo servirati tortu, skinuti foliju.
-
10
/slika/713445/
Ukrasiti po želji i poslužiti!
Ja sam ovu tortu ukrasila sa šlagom samo odozgo, a ostavila sa strane da se vide piškote. Ako celu tortu pokrivate sa šlagom, trebaće vam dupla količina šlaga, odnosno 500 ml slatke pavlake ili 4 kesice šlaga
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar