Pages - Menu

utorak, 24. veljače 2015.

TORTA RUSKA KAPA


Torta Ruska kapa svojim okusom i jednostavnošću oduševila je mnoge a sigurno će i Vas!
Sastojci
TIJESTO:
  • 6 jaja
  • sol (na vrh noža)
  • 6 žlica šećera
  • 8 žlica brašna
  • 3 žlice kakao praha
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 dl mlijeka
  • 1 dl ulja
PRELJEV:
  • 8 žlica sirupa od čokolade ili čokoladnog mlijeka
KREMA:
  • 2 vrećice pudinga s okusom vrhnja ili vanilije
  • 8 dl mlijeka
  • 15 dag šećera
  • 15 dag bijele čokolade za kuhanje
  • 20 – 25 dag maslaca
GLAZURA:
  • 10 dag tamne čokolade za kuhanje
  • malo ulja
  • kokos za ukrašavanje
Priprema
Pećnicu zagrijati na 180 °C. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje.
Tijesto: Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke zajedno s malo soli čvrsto izraditi. Na kraju polako dodati 2 žlice šećera, neprestano miješajući. Žumanjke zajedno s 4 žlice šećera kremasto izraditi. Brašno, prašak za pecivo i kakao izmiješati i kroz cjedilo prosijati.
U žumanjke dodati mlijeko, ulje, izmiješano brašno i dobro promiješati (bez grudica). Na kraju snijeg od bjelanjaka dodati masi od žumanjaka i pažljivo metlicom za snijeg izmiješati.Mikserom NE!
Tijesto izliti u kalup, izravnati i peći 30 – 35 minuta u zagrijanoj pećnici. Nakon 20 minuta tijesto prekriti papirom za pečenje i nastaviti peći. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i staviti na rešetku da se hladi. Biskvit nožem odvojiti od kalupa, obruč kalupa odvojiti i biskvit prevrnuti na jedan komad papira za pečenje. Zatim oprezno odvojiti papir i ostaviti 2 – 3 sata da miruje.
Biskvit jednom prerezati. Jedan biskvit staviti na tanjur za torte i preliti s 4 žlice sirupa od čokolade ili čokoladnim mlijekom. Zatim premazati s 2/3 kreme, pokriti drugim biskvitom, koji također prelijemo sa sirupom od čokolade ili čokoladnim mlijekom. S preostalom kremom namažemo rub torte, rub ukrasimo kokosom a tortu prelijemo glazurom.
Krema: 2 vrećice pudinga s okusom vrhnja ili vanilije izmiješati s šećerom i 1,5 dl mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati, skloniti s štednjaka, umiješati puding, zatim vratiti na štednjak i kuhati, neprestano miješajući oko 2 – 3 minute.
Puding skloniti s štednjaka, ostaviti da se hladi, češće miješajući da se na površini ne stvori korica. 15 dag bijele čokolade sitno narezati, na pari omekšati i ostaviti da se ohladi. Maslac kremasto izmiješati. Ohlađeni puding i čokoladu naizmjenično dodavati maslacu, neprestano miješajući.
Glazura: Čokoladu sitno narezati i zajedno s uljem na laganoj vatri ili na pari otopiti.
Savjet: Ako želite da krema bude lagana i prozračna, izradite 2 dl slatkog vrhnja (za šlag) i umiješajte na kraju u kremu, metlicom za snijeg.

Nema komentara:

Objavi komentar