Rezanje kolača,,ili moje male tajne....:)
Priprema
- Težina:
- Srednje zahtjevno
-
1
Svoju prvu ozbiljnu količinu
kolača pekla sam za 1. rođendan svoje Lee.Izgledali su dobro dok ih
nisam počela rezat. Uzela sam najveći nož misleći da će ići
lakše....katastrofa ...kao da sam ih rezala sjekirom.Nisam tip koji lako
odustaje pa sam nastavila dalje.U to vrijeme nisam imala internet pa
nisam mogla skupiti podatke osim usmeno ispitujući svakog po nešto.....i
tako sam osmislila jeftin alat i neke svoje trikove da si olakšam....
-
2
/slika/810489/
problem je bio kad sam pekla
kolače koji se ne slažu u tepsiju..(mađarica,medena pita,
juliška).Uvijek mi je falila ta neka tacna bez rubova i odgovarajuće
veličine koja stane u frižider.Mama mi je otkrila kako to ona radi pa
sam malo zaposlila i svog muža. Od laminata koji nam je ostao napravio
mi je "tacnu" veličine cca 30x41 cm.Imam ih sad par komada. i super je
kad radim par vrsti kolača. na jedan laminat stavim mađaricu bez
čokolade , pek papir i opteretim ju sa drugim laminatom na kojem je, na
primjer, medena pita, na nju opet stavim laminat i ako nemam više kolača
,na laminat stavim mlijeko ili neke sokove. Bitno je da ju opterete a
laminat sprječava udubine od ambalaže na kolaču. Čokoladu na kolače
stavim drugi dan.
-
3
/slika/810551/
A čime rezati? misliš treba ti
neki skupi profesionalni nož! neee.... mali jednostavni nožić kojeg ima
skoro u svakom dućanu (bude ih ,mislim, 5 kom u pakiranju za nekih 12
kn)
-
4
/slika/810503/
Bitno je da je tanak, bez zadebljanja na kraju
-
5
/slika/810507/
Kako ih rezati kad ti ruka uporno
bježi na jednu stranu..na početku kreneš dobro a završiš sa upola
manjom širinom.Za to sam iskoristila dječji podmetač za stol. Ne onaj
tanki plastični nego onaj što je malo mekši, deblji...
-
6
/slika/810505/
Na pozadini sam nacrtala "mrežu kolača", da mi kolači budu veličine 2,5 x 6 cm.
-
7
Na tu podlogu spustim kolač i
krenem rezat.Podmetač je veći od kolača pa vidim gdje treba počet a gdje
završiti.Da mi kolač ne bježi od zacrtanih linija pri dnu ga pridržavam
sa drvenim ravnalom. Prvo odrežem krajeve pa onda nastavim dalje.Dok ne
stavim sliku tog postupka, režem ga ovako kako sam postavila sliku
podmetača.Prvo uske linije zatim šire.Nož držim okomito i samo vučem do
kraja.Kod kolača sa čokoladnom glazurom nož nekad grijem na plinskom
plamenu od štednjaka (tada topi čokoladu pa ne puca).Bitno je nakon
svakog reza obrisati nož kuhinjskim papirom.
-
8
Narezane kolače držim u nekavim
kartonskim kutijama sa poklopcem.Možete ih posložiti i u plastiku.Glavno
da su spremni, jer kad gosti dođu nemorate pred njima rezat, samo ih
servirate i uživate.
-
9
/slika/810547/
Većina vas će se složiti da je uz
okus bitan i izgled.Na jednoj obiteljskoj proslavi sam ja bila zadužena
za rezanje, svi su meni hvalili kolače jer su mislili da sam ih ja i
pekla.
-
10
/slika/810559/
Nadam se da sam barem malo
pomogla novim domaćicama.....a od "starih" i iskusnih rado primam nove,
možda i jednostavnije savjete.. eeee, baš sam se raspisala.....:))
Izvor:
coolinrika.com
Nema komentara:
Objavi komentar