Dugo vec imam ovaj recept i nikako da ga isprobam…Na internetu sam videla slicne i resila da i ja napravim ove moje kifle. Ime im odgovara jer se listaju kao kupus, a ukus je neverovatan!!! Probajte i vi!!!
Sastojci
Testo:
1 kg mekog brasna tip 400
3 dl mlakog mleka
2 dl mlake vode
2 kasicice secera
40 g svezeg kvasca
1/2 kesice praska za pecivo
2 dl ulja
1 kasika soli
Fil:
200 g margarina za mazanje/ Rama, Soft i sl./
3 zumanceta
1 kasika soli
po zelji:300 g Feta sira ili 200 gr rendanog trapista ili sunka, kulen i dr.
Premaz:
2 belanceta
po zelji: susam, kim
Priprema
1.
U malo toplog mleka staviti
secer i dodati kvasac.
Sacekati 10 minuta da
lepo nadodje.
2.
U posudu za mesenje dodati
brasno i sve ostale sastojke i
nadosli kvasac, te umesiti glatko
testo koje se ne lepi za ruke.
Ne treba ga puno mesiti ,jer
ce biti zilavo. Prekriti ga krpom
i ostaviti 1 sat da nadodje i
udvostruci kolicinu.
3.
Pripremiti fil: Umutiti margarin
sa zumancima i dodati so.
Sir posebno izgnjeciti, a ako
zelite mozete pripremiti i rendani
trapist sa nekim suvim specijalitetom
/ sunka, prsuta, kulen i dr/.
4.
Ja sam pola spremala sa sirom,
a pola sa rendanim trapistom
bez drugih dodataka.
5.
Posle 30 minuta testo podeliti na
2-3 dela, ja sam podelila na dva,
i kifle su bile vece.
U principu, testo treba da udvostruči volumen a kod nekoga, u hladnijoj
prostoriji, može to biti i duže od ovog vremena.
6.
Svaki deo rastanjiti u pravougaonik
debljine oko 3mm.Po celoj povrsini
testa premazati polovinu margarina
i posuti sirom, ili trapistom i
pobacati suhomesnato.
7.
Uviti testo u rolat i seci uz
pomoc tanjirica od soljica za kafu.
Seku se komadi u cik-cak odozdo
na gore i obrnuto. Komadi su sirine 2cm.
8.
Slagati ih na nauljeni pleh i ostaviti
ih desetak minuta na toplom.
To isto uraditi i sa drugom polovinom
testa.
9.
Zagrejati rernu na 300 stepeni,
smanjiti na 200 stepeni, premazati kifle
umucenim belancima i posuti susam ili kim.
10.
Peci ih u rerni na 200 stepeni do lepe rumene boje.
Moraju biti takve jer bi u suprotnom unutra ostale gnjecave i teške.
11.
Listanje
12.
Mogu biti i sa kombinovanim brasnom
13.
Punjene gaudom i dimljenim kareom :)
Posluživanje
Najbolje su kad se malo prohlade, a tada ne mozete prestati da ih jedete!!! Od ovog testa izaslo mi je 40 kifli. Mogu se prohladiti i zamrznuti i po potrebi podgrejati.
http://www.coolinarika.com/
Nema komentara:
Objavi komentar