Preparati za oblikovanje kose mogu biti skupi i štetni. Ipak, možete zaštititi svoje zdravlje i novčanik, izbeći agresivne hemikalije, veštačke boje i arome, napravivši prirodni gel za kosu svojima rukama.
Stvaranjem sopstvenog proizvoda imate potpunu kontrolu nad njegovim sastavom.
Pravljenje gela za kosu je vrlo jednostavan proces, za koji će vam biti potrebna samo tri prirodna sastojka i desetak minuta vremena. Ovakav domaći gel, po efikasnosti može parirati najskupljim kupovnim preparatima za oblikovanje kose.
Za pravljenje ovog gela biće vam potrebno:
– 1 šolja vruće vode ili 1 šolja biljnog odvara – kamilica, kopriva, žalfija itd.
– 1 kafena kašika (5gr) želatina
– eterično ulje (po želji)
– staklena teglica sa poklopcem
Priprema gela:
Naspite u staklenu teglicu čajnu kašiku želatina i prelijte je sa 1 šoljom (200 ml) vruće vode ili odvara trava. Dobro promešajte (oko 1 minute). Na slici je odvar od kamilice, umesto vode.
Dodajte par kapi svog omiljenog eteričnog ulja, ako želite da dobijete mirišljavi gel za kosu (najkorisnija eterična ulja za zdravlje i negu kose su: lavanda, kokos, ruzmarin i ulje čajnog drveta). I opet dobro promešajte. Uverite se da se želatin rastvorio i da se ulje sjedinilo sa tečnošću.
Sačekajte da se ohladi, poklopite i ostavite u frižider na 5- 6 sati. Kada se stvori žele, gel je spreman za upotrebu. Pre nanošenja na kosu, proverite konzistenciju gela, koja mora biti identična onim kupovnim.
Gel se čuva u frižideru u zatvorenoj teglici. Rok trajanja je 2 nedelje. Posle napravite novu meru.
Koristite gel u istoj količini i na isti način kao i u slučaju sa kupovnim gelom. Nanosite ga na vlažnu ili suvu kosu, u zavisnosti od željene frizure. Količina korišćenja gela zavisi od dužine i gustine kose.
Ja ga nanosim na vlažnu, opranu kosu, pre uvijanja na čičak-viklere. Odlično fiksira lokne, daje sjaj kosi i lako se raščešljava. Lak za kosu ne koristim odavno, jer ovakav gel ne može da parira nijednom kupovnom laku ili gelu za kosu, jer čuva, hrani i neguje kosu.
Izvor: uspesnazena.com
Nema komentara:
Objavi komentar