ovo mi jedan od najdražih recepti za zimnicu jer mi služi uz meso kao i prilog i kao grah salata i ako vas iznenade gosti uz šniclu začas gotov ručak, fino i zimi i ljeti uz roštilj, pećeno meso. .
Sastojci
3 kg graha (bijeli tetovac ili trešnjevac)
2,5 kg paprike babure ili paradajz,ili roga ( od tog1,5kg crvene 1 kg zelene)
2 kg paradajza
6 dcl ulja
4 dcl octa (razrjediti ocat vodom)
30 dag šečera
10 dag soli može i manje probati treba
1 ljuti feferon
2-3 glavice češnjaka(ja ga volim pa stavim više)
10-12 glavica kapule (crveni luk)
1-2 vezice(stručka;pušleka) peršina
konzervans ako ga koristite, ali to prepuštan vama
1-2 l vode posoljene za kuhanje graha
Priprema
1.
Paradajz pofuriti, oguliti, papriku narezati na kockice.. ne krupno ni presitno ( ja to par puta u multipraktiku i ne gulim kožicu jer nas ne smeta).
2.
Grah posebno skuhati u posoljenoj vodi i to u velikom loncu (ako nemate onda u dva manja lonca). Možete i pola mjere raditi jer ispadne jako puno (od ovog oko većih 10 staklenki 750ml)...Paziti da se grah ne raskuha to je jako bitno, ali i da je dovoljno kuhan. Najfinije je raditi sa bijelim grahom tetovcem.. No radim sa grahom kojeg ima ili trešnjevac..puter grah.
3.
Paradajz i papriku izrezati na malo krupnije i kapulu (crveni luk) usitnjen u multipraktiku ili sitno narezan nožem na kockice. Papriku uzmite više crvene one mesnatije..paradajz parike može i babura ili roga..
Kapulu (crveni luk) prodinstati na malo ulja posoliti i pošečeriti da bude staklasti i dodati papriku i ostalo na kraju paradjz..Sa svim ostalim začinima gore navedenim kuhati u drugoj posudi posebno kuhati 40-50 min (u receptu piše 30min… uvijek kad radim zimnicu duže kuham nego što je u receptu i nikad mi se ne kvari mislim baš zbog toga).
4.
Kad je grah kuhan u jednoj padeli (loncu) i ostalo povrće iz druge posude pomješati skupa i kuhati još 20-30 minuta.
5.
Staklenke dobro oprati (a i poklopce) i posušim u pećnici
Uspite vruci grah u staklenke predhodno zagrijane u pećnici na 120°C oko 20 minuta. Možete zaliti toplim uljem ili poklopce umočiti u alkohol..prije nego zatvorite..
Zamotati u deku da se hladi jednu noć i drugi cjeli dan ( ja ostavim dva dana..cca 48h).
Kad se tako ohladi spremiti u ostavu..
6.
Ako se bojite i nemate prikladan prostor, a topla vam je ostava(špajza) onda stavite 1/2 ili cijelu vrečicu konzervansa ili 1/2 vinobrana... Ne stavljam konzervans, ali to prepuštam vama...
Naknadna NAPOMENA: U originalnom receptu je 6 dcl octa ali piše razrijediti sa vodom.. a kako se ne čita dobro da treba razrijediti naknadno sam sa 6 dcl octa promijenila u 4 dcl.. no ja i dalje stavljam 6dcl razrijeđeno..
Izvor: coolinarika.com (anka-1955)
Poštovani
OdgovoriIzbrišiNapravili smo Lovački grah za zimnicu prema receptu web stranice
Poštivali smo svu proceduru i recepturu.
Radili smo sa svježim kvalitetnim namirnicama.
Stavili smo domaći jabučni ocat od divljih jabuka super okusa i kvalitete.
Izvršena je i pasterizacija te smo nakon pasterizacije još prokuhali tegle sa sadržajem nakon toga okrenuli naopačke i pokrili dekom 2 dana.
Ono što je ostalo od punjenja staklenki = višak smo konzumirali istog dana i bilo je super odlično.
Stavili staklenke u spremište ali sadržaj je uskuhao, procurio usprkos proceduri i čepovima.
Dobio miris i nije jestiv.
Koji je razlog da je sadržaj procurio iz tegli, dobio neugodan miris i nije više za konzumaciju nakon 4 dana ?!
Zahvaljujemo na informaciji jer se radi o većim količinama sa po 3 kg graha, paprike i paradajza te ostalih namirnica te šteta namirnica i vremena da se tako olako pokvari.
Iskustva sa zimnicom imamo.
Da smo znali mogli smo ohladiti te vakumirati porcije profesionalnom vakumirkom te zamrznuti
Da li možete pretpostaviti zašto je došlo do takve reakcije - kvarenja