Pages - Menu

srijeda, 2. rujna 2015.

PARADAJZ PELAT U TEGLI-ZA ZIMU

Posto je paradajz rodio ove godine neocekivano mnogo pocela sam vec sa ostavljanjem zimnice. Onda sam danas resila da ostavim i paradajz pelat, da mi se nadje da ne kupujem preko zime! Veoma brzo se priprema, jednostavan postupak, pa probajte i vi ako ga zelite u vasoj ostavi!!!

Sastojci  
6 kg svezeg paradajza (za ovu pripremu se preporucuje paradajz sljivar, ali ja ga ostavljam od onog koji imam u basti)
6 lovorova listica
20 listica svezeg bosiljka iskickanog
2 velike kasike secera
50 gr bibera u zrnu
so

Priprema
1.
Birajte sitniji paradajz, lakse se pakuje u tegle. Paradajz operite (ja ga ne perem puno, jer koristim iz svoje baste u kojoj ne prskam). Stavite serpu sa vodom da prokljuca i blansirajte paradajz kratko na minut, da bi se lakse skidala koza paradajza.

2.
Ukoliko vam je paradajz zreo i crven i ukoliko mu se ljuska lako odvaja, mozete da oljustite i bez blansiranja! To san ja danas uradila. Veoma lako sam nozicem odvajala ljusku od paradajza.
3.
Potom stavite paradajz u serpu ili vanglu koja je sira i posolite. Ja sam na ovu kolicinu stavila dve sake soli. Dodajte biber u zrnu, secer, iscepkan lovorov list, iseckani bosiljak i lagano promesajte.
4.
Tegle dobro operite, osusite i pecite u rerni 1h na 100C ili ako imate mozete da ih sterilisete u bebi sterilizatoru. Ja sam se danas setila da imam sterilizator, pa sam tegle brze sredila, za 8 min.
5.
Paradajz redjajte u sterilisane tegle. Ostavite jedan prst pri vrhu prazan.
6.
Zatvorite dobro tegle!
7.
E sad uzmite jednu veliku i duboku serpu i poredjajte tegle, da poklopci budu okrenuti na gore, umotajte ih u krpe, sipajte vodu da nivo vode bude 3 prsta iznad tegli i kuvajte 45min od trenutka kljucanja!
8.
Kada prodje to vreme, ostavite tegle u vodi da se tako ohlade!
Izvor: coolinarika.com   (JELENA84)

Nema komentara:

Objavi komentar