Duga je povijest korištenja drveta koje može živjeti i do 3000 godina, masline. Drevni Egipćani koristili su pripravke od maslinovog lišća za mumificiranje. Stablo masline se u Bibliji spominje više od 1000 puta. Iako je u današnje vrijeme naglasak dat na plod i njegove proizvode mi ćemo se ovdje osvrnuti na fantastična svojstva lista masline.
List masline krije brojna ljekovita svojstva. Najaktivniji spoj u lišću masline, za kojeg se uglavnom i veže terapeutsko djelovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). Upravo oleuropein i produkti njegove hidrolitičke razgradnje posjeduju izuzetno jako antibakterijsko djelovanje.
Maslinovim listom postiže se poboljšanje stanja u velikom broju bolesti uzrokovanih mikrobima – upala pluća, gonoreja, tuberkuloza, gripa, meningitis, hepatitis B, herpes itd. Također je dobar i kod infekcija mokraćnog sistema, ali i kod kirurških infekcija. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprječava infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica.
Za spojeve prisutne u listu masline općenito se smatra da jačaju imunološki sistem, povećavaju energiju organizma, posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, smanjuju krvni pritisak, koncentraciju šećera u krvi te nivo LDL-a (često zvanog i “loš” kolesterol tj. loša masnoća koji se povezuje s nastankom krvožilnih i srčanih oboljenja) u krvnom serumu.
Dug je spisak bolesti i posebno patoloških mikroorganizama koje spojevi iz maslinovog lišća uništavaju. Ukoliko bolujete od neke od sljedećih bolesti, korištenje čaja od maslinovog lišća moglo bi znatno doprinjeti poboljšanju vašeg zdravstvenog stanja:
srčana oboljenja i regulacija otkucaja srca
visoke masnoće u krvi
arteroskleroza
herpes
artritis
dijabetes
sindrom hroničnog umora
hepatitis A, B i C
meningitis (virusni i bakterijski)
vaginitis
botulizam
difterija
listerijamalarija
čir na želucu
gripa
upala mokraćnih putova
encefalitis
klamidijske infekcije
Pretjerano korištenje sadržaja maslinovog lišća može izazvati prebrzo odumiranje mikroogranizama u organizmu te je potrebno postepeno povećavati unos čaja.
Priprema čaja
Za šalicu čaja od 2-3 dcl vam je potrebno 15-20 osušenih listova masline.
Pustite vodu da prokuha, ubacite listove i kuhajte je sa njima još 2-3 minute. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta i izvadite ih. Nije dobro da listovi stoje dugo.
Možete piti hladno i toplo sa medom, limunom ili bez ičega.
Čaj trebate piti svaki dan kako biste osjetili poboljšanja za različita oboljenja. Čaj je preporučljivo piti i preventivno kako biste preduhitrili navedene bolesti. Čaj ima blagi okus s jedva primjetnom gorčinom.
Listiće za čaj najbolje je brati u proljeće (ali nije nužno) kad su mladi, oprati ih i osušiti na zraku. Čuvati u zatvorenoj posudi zaklonjenoj od sunčeve svjetlosti.
Novija istraživanje potvrdila su da čaj od maslinovog lišća ima više antioksidansa čak i od zelenog čaja što ga svrstava među najzdravije čajeve na našoj planeti.
Izvor: atma.hr
Nema komentara:
Objavi komentar