Tinkture postoje otkad je alkohol destiliran i iskreno govoreći, za većinu ljudi to je početak vremena. Naravno, kako je zapadna medicina napredovala tinkture su odbačene kao narodni lijekovi. Međutim, tinkture su lijek. Alkohol koji se koristi za izdvajanje kemijskih sastojaka iz biljaka ili hrane stvara visoko koncentriranu tekućinu koja se može držati na polici, u većini slučajeva zauvijek.
Za razliku od tableta koje sadrže samo jednu ili nekoliko kemikalija koje su često umjetne, tinkture ostaju „cjelovite“, one ekstrahiraju sve dobro iz bilja. One su jake, zbog toga ih je važno tretirati kao snažne izvore ljekovitosti koje rijetko imaju međusobne kontraindikacije i nuspojave.
Nevjerojatne su, također, jer ih lako možete napraviti kod kuće i prilagoditi ih sebi i potrebama svog domaćinstva. Obično se ta tinktura izrađuje s 80-postotnim alkoholom, međutim, za one koji žele izbjeći alkohol, može se izraditi s glicerinom ili jabučnim octom. Tinkture s glicerinom su odlične za djecu jer su slatke, ali konačni proizvod s njime nije toliko učinkovit.
Tonik je namijenjen uzimanju kroz duži period i postupno i učinkovito jača i gradi sustav. Jabučni ocat je savršen rastvarač kada želite napraviti tonik tinkturu. Ne samo da je 100% netoksičan, već ima i mnoge zdravstvene prednosti :
Pomaže regulirati kiselo / alkalnu ravnotežu
Pomaže probavnom traktu – ako je jabučni ocat organskog porijekla i nefiltriran, sadržavati će simbiozu prijateljskih kolonija bakterija i gljivica koji je odličan probiotik.
Octena kiselina ima snažno antimikrobno djelovanje i pokazalo se da smanjuje kolesterol i pomaže kod osjetljivosti na inzulin (još jednu studiju o tome pogledajte ovdje)
Jabučna kiselina koja je antigljivična, antibakterijska, antivirusna, također podržava proizvodnju energije koja povećava mentalno i mišićno funkcioniranje
Jača imunološki sustav
Kako ćemo napraviti nevjerojatan antibiotik, antivirusan, antiparazitik, antigljivični s mnoštvom drugih zdravstvenih pogodnosti?
Dr. Richard Schulze ga naziva SuperTonic, a raširio se po internetu pod imenom Master Tonic – iako je teško njemu pripisati zaslugu za tonik kad su travari to radili stoljećima. Bilo kako bilo, recept je fantastičan. Zapamtite, koristite organske sastojke ili još bolje sami ih uzgojite – ispijati ćete ih zbog njihovih ljekovitih svojstava, a to znači da vam je potrebna najveća, najzdravija kvaliteta.
“Svježi sokovi od organskog korijena hrena šire ovu formulu vašom glavom, sinusima, grlom i plućima, gdje vam je potrebna. Organski sok od češnjaka i njegov najbliži rođak, sok od organskog luka, dvije su najbolje biljke za ispiranje mikroorganizma iz vašeg tijela. Organski sok od korijena žutog đumbira i sok od Habanero paprike stimuliraju krv i protok limfe kao niti jedna druga biljka, kako bi imunološke stanice napale loše tvari što je brže moguće. Organski, sirov, nefiltrirani jabučni ocat čuva sve ove biljne sokove i čisti tijelo. “
Evo kako sami možete napraviti tonik
Sastojci:
Svježa Habanero papričica (ili pronađite najžešći papar koji možete)
Glavica češnjaka
Bijela kapula
Korijen đumbira
Korijen hrena
nerafinirani jabučni ocat
** Možete dodati i ljutu papriku (Cayenne Pepper) i korijen kurkume, ali to nije dio Dr. Schulzeovog recepta
Priprema:
Ovaj tonik se priprema kao i sve tinkture: ispunite čašu s travama, prekrijete biljke i zatim dodate još dva ili tri inča tekućine, u ovom slučaju octa. Zatim ostavite tonik na tamnom mjestu barem dva do šest tjedana, što duže stoji biti će jači.
Trebat će vam velika staklenka tako da možete napraviti veliku količinu koja će trajati.
Zatim, ogulite i nasjeckate povrće. Neki ljudi ga stave cijelog, dok ga drugi naribaju ili obrade. Na vama je koliko male komade želite, ali možda je bolje da je nasjeckano, ali ne mljeveno zato što čini proces cijeđenja malo lakšim, a komade iskoristite kasnije u juhama.
* Zapamtite, to su ljute paprike i luk, ako ih niste nikada rezali prije, dovoljno su snažni da vas rasplaču. Mnogi preporučuju nošenje rukavica. Ako imate bilo kakve male posjekotine na rukama postati ćete ih vrlo svjesni. Da bi odstranili miris i peckanje operite ruke toplom vodom i sapunom i zatim sa svježe istisnutim sokom od limuna. Ne dirajte oči rukama najmanje sat vremena.
Stavite sve sastojke u veliku staklenku i potpuno pokrijte s jabučnim octom tako da ocat pliva tri prsta iznad razine bilja i povrća. (Višak octa je stavljen zbog širenja povrća)
Postavite čvrsto poklopac na tonik i držeći poklopac na mjestu protresite tonik tako da se izmiješa i smiri.
Dodajte više octa, ako je potrebno. Možete pustiti lijek da odstoji nekoliko tjedana, a dobro ga je svakodnevno i protresti.
Cijeđenje
Dalje, za pohranu i jednostavnost korištenja, procijedite tinkturu. Trebat će vam labava tkanina, nešto kao gaza, muslin, ili neke maramice, velika zdjela i cjedilo od nehrđajućeg čelika da se uklapa u zdjelu. Ako nemate tih alata, možete staviti krpu preko otvora staklenke i lijevati dok sva tekućina ne izađe, ali dosta ćete izgubiti.
Stavite cjedilo u zdjelu i prekrijte cjedilo s gazom. Ulijte sadržaj staklenke u cjedilo. Uzmite nekakav ravni predmet, nešto kao tanjur i pritisnite mješavinu da preostali sokovi izađu van.
Tonik možete sipati u male staklenke ili možete isprati veliku staklenku i držati ga u njoj. Zatamnjena boca, kao jantar stakla, preporučuju se za pohranjivanje tinkture, jer oni smanjuju štetu od svjetla.
Pohraniti na tamno, hladno mjesto. Ostatke komposta možete zamrznuti ili dodati juhama i drugim jelima.
Doziranje
Nakon što je tonik spreman možete ga početi piti svakodnevno ili po potrebi za podršku probave, imuniteta i za druge bolesti. Zapamtite, ispijate jako moćne trave i začinsko bilje, tako da će i okus biti takav. Ja dodam malo nerafiniranog meda, da bolje klizi, ali većina ga uzima takvog kakav je. Pobrinite se da pijete dosta vode tokom dana.
Za domaću mješavinu, osim ako imate kapaljku, čašica će biti dovoljna. Mjerica sadrži obično oko 1-2 unce. Međutim, ako se borite protiv infekcije ili prehlade možete uzeti do 5 ili 6 doza dnevno.
Na bočici Dr. Shulzea nalazi se slijedeća naljepnica s uputama za doziranje:
Količina za serviranje:60 kapi Serviranja:39 Količina po serviranju Zaštićeni recept: 1.5 ml* Češnjak1, Đumbir1, Bijeli luk1, Habanero papričica2,Hren1 *Dnevni unos nije određen Ostali sastojci:Organski,nerafinirani,nefiltrirani jabučni ocat 1Organski sastojci 2Ubrani divlji sastojci Napomena: Koristiti prema uputama, konzultirajte svog doktora prije upotrebe ako ste trudni, dojite ili bolesni. Prestanite odmah uzimati ako primjetite lošu reakciju.
Količina za serviranje:60 kapi
Serviranja:39
Količina po serviranju
Zaštićeni recept: 1.5 ml*
Češnjak1, Đumbir1, Bijeli luk1, Habanero papričica2,Hren1
*Dnevni unos nije određen
Ostali sastojci:Organski,nerafinirani,nefiltrirani jabučni ocat
1Organski sastojci 2Ubrani divlji sastojci
Napomena: Koristiti prema uputama, konzultirajte svog doktora prije upotrebe ako ste trudni, dojite ili bolesni. Prestanite odmah uzimati ako primjetite lošu reakciju.
Upoznajte svoje biljke: Ključni sastojci
Češnjak: alliin, esencijalna ulja, sumporni spojevi, germanij, selen, kalij, magnezij, fosfor, vitamin A, vitamini B skupine, vitamin C. * tretira prehlade, gripu, upale grla, potpomaže probavu, stimulira proizvodnju bijeli krvnih stanica, antiseptik, djeluje antibakterijski, antimikrobno, antiparazitski, pomaže kod problema s cirkulacijom i kolesterolom, snižava razinu šećera u krvi.
Đumbir: eterična ulja, oleoresin, gingerol, protuupalno, popravlja oštećene zglobove, poboljšava cirkulaciju, snižava razinu šećera u krvi, liječi mučninu, antiseptik.
Bijela kapula: sumpor, kvercetin, alliins, fitokemikalije, dijetalna vlakna, vitamin C, vitamin B6, kalij.
Habanero: antioksidans, fenolni spojevi, karotenoidi i askorbinska kiselina.
Hren: sumpor, antioksidansi, ulje gorušice, vitamin C, antibiotik, antiparazitik, povećava broj bijelih krvnih stanica, diuretik, olabavljuje sluz i pomaže sinusima, kod problema s plućima, kašalj, astma.
Izvor: http://www.whydontyoutrythis.com/2015/07/how-to-make-the-most-powerful-natural-antibiotic-ever-kills-any-infection-in-the-body.html / atma.hr
Nema komentara:
Objavi komentar