Talijanskom šalšom možete začiniti odreske mesa s roštilja ili kuhano meso. Tjestenina svih vrsta i pizze svih vrsta za podlogu u našoj obitelji imaju šalšu. Ona u usta i u najljućoj zimi vraća mirise i okuse ljeta.
Sastojci
3 kg zrelih rajčica-paradajza (mesnatih)
500 g sitno nacjeckanog crvenog luka
10 češnjeva bijelog luka
origano
peršin
celer
bosiljka
1 žlica soli
2-3 žlice šećera
biber (po želji)
1 dcl ulje za prženje
Priprema
1.
Rajčice oprati, uroniti u kipuću vodu pa u hladnu uroniti i oguliti.
2.
Sjemenke i tekućinu ocijediti a meso rajčica izrezati na kockice.
3.
Luk izrezati i popržiti na ulju da postane staklasto.
4.
Dodati rajčice, promiješati i kuhati na laganoj vatri dok se rajčice ne raskuhaju, oko 20 minuta.
5.
Dodati začine po vlastitom ukusu. Osobito pripaziti na šećer i sol jer ovise o slasti rajčica.
6.
Kratko nakon dodavanja začina prokuhati i nalijevati u bočice.
7.
Ukoliko bočice nisu zatovorene hermetičkim čepom pa prohlađenu šalšu valja uliti u grlo bočice maslinovog ulja kako bi se produžio vijek trajanja šalše.
Otvorenu šalšu obavezno držati u hladnjaku.
Posluživanje
Šalša se može upotrijebiti kao ukusna umakalica za pečene krumpire ili krekere. Odlično paše uz lagano vino.
Za brzi obrok potrebno je samo skuhati tijesto i vruće ga preliti šalšom.
Izvor: coolinarika.com (Djevojcica)
Nema komentara:
Objavi komentar