Pages - Menu

četvrtak, 9. srpnja 2015.

TORTA "BLACK SWAN"

Usudite se da uplovite zajedno sa mnom u jezero svih ovih divnih ukusa...


Sastojci
Kalup prečnika 18cm
Podloga:
150 gr oreo keksa bez fila
60 gr putera, sobne temperature
Krem:
250 gr Ricotta sira (mladog sira)
250 ml mlecne slatke pavlake (33% m.m.)
30 gr prah šećera
1/2 kasicice čiste arome vanile
Sos od kupina:
150 gr divljih kupina
100 gr šećera
1/2 kesica želatina
Preliv:
50 gr crne čokolade
2 kasike ulja

Priprema
Podloga:
Oreo kekse usitniti i sjediniti sa puterom.
Na tanjir, odgovarajuće veličine, postaviti obruč kalupa prečnika 18cm. Po dnu tanjira, ravnomerno rasporediti smesu od keksa i odložiti u frižider.
Sos od kupina:
1.
Kupine (sveže ili smrznute) sjediniti sa šećerom i uz stalno mešanje zagrevati na srednje jakoj vatri. Kad se šećer otopi, a kupine omekšaju i puste sok, smanjiti vatru, kupine izgnječiti viljuškom i ostaviti da se krčkaju svega nekoliko minuta (3-5min).
Sos skloniti sa vatre.
2.
U međuvremenu, pripremiti pola kesice želatina po uputstvu sa kesice: želatin razmutiti sa dve kašike hladne vode. Ostaviti da nabubri (oko 5 minuta). Zatim ga dodati sosu od kupina (van izvora vatre) i dobro promešati dok se sav želatin ne rastopi i sjedini sa sosom.
Pripremljen sos ostaviti na sobnoj temperaturi dok pripremate krem.
Krem:
1.
Prah šećer i Ricotta sir (mladi sir) izmešati kašikom.
U drugu posudu sipati slatku pavlaku i dodati aromu vanile. Mutiti dok ne dobijete lep penast šlag. Pazite da ga ne premutite!
2.
U šlag, ručno umešati pripremljen sir, zatim dodati prohlađen sos od kupina i opet, vrlo lagano, sve ručno izmešati.
3.
Ovako pripremljen krem, izliti na podlogu od keksa i odložiti u frižider, najbolje preko noći.
Nakon toga, pažljivo skinite obruč i odložite torticu u zamrzivač na 2-3 sata.
Savet/ Napomene:
*Moja prvobitna namera nije bila da torticu odložim u zamrzivač, ali pošto krem nije bio dovoljno čvrst da dugo stoji "sam", bez podrške kalupa/ obruča u frižideru, morala sam je odložiti u zamrzivač.
Ne brinite, krem nije baš toliko mekan da će se raspuzati po tanjiru kad skinete obruč, samo će malo "čučnuti".
*Nakon 2-3 sata stajanja u zamrzivaču, torticu ćete moći sasvim lepo seći, ali ako vam stoji duže od pomenutog vremena, onda je izvadite 15ak minuta na sobnu temperaturu pre nego što planirate da je servirate.
*Ukoliko ne želite da odložite tortu u zamrzivač, u sos od kupina dodajte celu kesicu želatina i sve će biti u redu. Nakon sto se krema dovoljno stisne, možete je odmah preliti čokoladnom glazurom (kako inače pravite) ili ganacheom.
Posluživanje
Čokoladu i ulje otopiti na pari i preliti svako parče neposredno pred posluživanje.

PRIJATNO!!!
Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar