Ali prvo sve treba izvagati i odmjeriti. Da bi jelo bilo ukusno i da ga možeš pripremiti kako treba, važno je točno izmjeriti sve sastojke koje ćeš koristiti za pripremu.
Za točno mjerenje u kuhinji postoje razna pomagala:
-kućna vaga za mjerenje krutih sastojaka
-staklena ili plastična prozirna odmjerna posuda sa zacrtanim oznakama za neke krute sastojke (npr. za brašno, rižu, šećer)
-staklena ili plastična prozirna odmjerna posuda sa zacrtanim oznakama za mjerenje tekućine (vode, mlijeka, soka, ulja...)
žlice za mjerenje:
- čajna žličica za sol, prašak za pecivo i sl. sastojke koji se dodaju u malim količinama
- velika žlica za brašno, šećer, ulje, vodu i sl. sastojke kojih obično treba više
čaša (engl. cup)
- mala čaša (1 dcl)
- velika čaša (2 dcl)
Mjere
Ako te zbunjuju oznake, podsjeti se mjera koje se najčešće koriste u kulinarstvu:
Za mjerenje krutih sastojaka:
1 kg (kilogram) = 1000 g (gram)
10 dag (dekagram) = 100 g (gram)
Za mjerenje tekućine:
1 l (litra) = 1000 ml (mililitar)
1 l (litra) = 10 dcl (decilitar)
1 dcl (decilitar) = 100 ml (mililitar)
Ako pri ruci nemaš mjerna pomagala, za neka mjerenja možeš koristiti samo žlicu i čašu:
1 velika žlica brašna - oko 12 g
1 velika žlica krupice - oko 15 g
1 velika žlica krušnih mrvica - oko 15 g
1 velika žlica šećera - oko 15 g
1 velika žlica maslaca ili margarina - oko 20 g
7 velikih žlica vode - oko 1 dcl
1 mala čaša (1 dcl) - oko 10 dag (100 g)
1 velika čaša (2 dcl) - oko 20 dag (200 g)
2 i 1/2 dcl riže - oko 220 g
10 velikih žlica mljevenih oraha, badema, lješnjaka - oko 10 dag (100 g)
12 velikih žlica šećera u prahu - oko 10 dag (100 g)
8 velikih žlica grožđica - oko 10 dag (100 g)
Prije nego kreneš mjeriti, ne zaboravi...
Vagu prije mjerenja trebaš "baždariti", tj. ona mora biti na nuli prije nego počneš mjeriti (i praznu posudu u koju stavljaš sastojke koje mjeriš trebaš staviti na vagu i "baždariti" na nulu ili moraš i njezinu težinu uzeti u obzir).
Kada mjeriš tekućinu, oči ti moraju biti u ravnini s oznakom na posudi ili čaši (koja mora biti na ravnoj podlozi), što znači da se moraš sagnuti. Ako ima više tekućine, lagano je odlij pa provjeri ponovo. Ako je treba još, polako dolijevaj gledajući oznaku.
Kada se mjeri žlicom, pazi da ne bude premalo sastojaka, a niti previše. Žlicom zagrabi sastojak i lagano je stresi.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar