Zapravo, ljuska zdravog, organski uzgojenog krumpira ne sadrži nikakve tvari koje bi bile štetne po zdravlje. Ono što jest opasno je nedozreo krumpir zelene ili mjestimice zelene kore, kao i krumpir koji je proklijao. Opasnost se krije u solaninu – toksinu koji nastaje u klicama i zelenim dijelovima krumpira. No, možete ga se lako riješiti tako da prije uporabe uklonite dijelove ljuske s klicama (”očima”) i pozelenjenu koru.
Krumpirom protiv mnogih teških bolesti
O ljekovitosti krumpirova soka pisali su mnogi uvaženi stručnjaci za ljekovito bilje poput Ivana Lesingera i dr. Jovana Tucakova.
Dr. Lesinger smatra da je krumpirov sok prirodno sredstvo za liječenje gastritisa, jedne od najraširenijih bolesti današnjice.
U tu svrhu preporučuje uzimati po jednu žlicu soka krumpira razrijeđenog s malo vode, pola sata prije doručka, ručka i večere.
U terapiji čira želuca i dvanaesterca savjetuje svakodnevno uzimati pola dcl krumpirova soka natašte i zatim po pola decilitra pola sata prije ručka i večere.
Dr. Jovan Tucakov tvrdi da sok od krumpira ima blagotvoran utjecaj na snižavanje razine šećera u krvi, kao i u liječenju bolesti pluća i organa za disanje, čak i kod teških oboljenja poput emfizema.
Budistički svećenik Tomizawa, autor knjige ”Put do zdravog života: raka se ne treba bojati”, tvrdi da svakodnevno ispijanje dva dcl soka od krumpira može uvelike pridonijeti izlječenju od raka i drugih teških bolesti.Učinkovitost krumpira u suzbijanju karcinoma postupno se dokazuje i u znanstvenim istraživanjima.
Profesor Kagamin s medicinskog sveučilišta u Akiti (Japan), uspio je iz sirovog krumpira izdvojiti tvar koja se pokazala učinkovitom u suzbijanju rasta tumorskih stanica kod laboratorijskih miševa.
Rezultate tog istraživanja objavio je na međunarodnom kongresu lige za borbu protiv raka, održanom u Njemačkoj.
Sok krumpira također se primjenjuje kao dio poznate Brojsove terapije protiv raka.
U zadnje vrijeme krumpir sve više dobiva na važnosti kao učinkovito sredstvo u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, ali i kod srčanih oboljenja, visokog tlaka, dijabetesa, lumbaga, reumatskih bolesti itd.
Neovisno o pozitivnim učincima u tretmanu teških bolesti, pijenje soka od sirovog krumpira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta.
Također, pomaže pri uklanjanju učestalih glavobolja i menstrualnih bolova.
Osjećate li se slabo ili iscrpljeno, ujutro i uvečer popijte sok napravljen od jednog krumpira srednje veličine, jedne mrkve i jabuke, i u roku od dva tjedna ponovno ćete biti u formi.
Blagodati krumpirova soka:
jača imunitet
čisti organizam od otrova
njeguje problematičnu kožu
koristi se kao dio terapije protiv raka
pomaže kod gastritisa i drugih želučanih tegoba
smanjuje razinu šećera u krvi
pomaže kod bolesti jetre i bubrega
štiti od kardiovaskularnih bolesti
Ljuska krumpira prirodno je sredstvo za detoksikaciju organizma i izvor mnogih nutrijenata.
Konzumirate li krumpir zajedno s ljuskom, osobito sirov, unijet ćete u organizam niz vrijednih sastojaka poput ugljikohidrata, bjelančevina, vitamina C i B6, kalija, željeza, magnezija i cinka.
Važno je imati na umu da se vitamin C kuhanjem gubi, što je uistinu velika šteta, jer u sirovom krumpiru srednje veličine (150 grama) ima čak 27 mg vitamina C, što čini 45% preporučenog dnevnog unosa tog vitamina.
Između ostalog, vrlo je djelotvoran u njezi problematične kože, te osigurava čist i blistav ten, bez akni i mitesera.
Zahvaljujući antiseptičkim svojstvima, odličan je čistač problematične kože, a budući da sadrži velik udio C vitamina i škroba, hrani kožu i sprečava njezino starenje.
Ako se nariba i u obliku maske nanese na lice, očistit će i zategnuti kožu, te izgladiti sitne bore.
Usto, može pomoći u borbi protiv celulita. U tu svrhu, dovoljno je kriškama sirovog krumpira redovito masirati kritična mjesta.
Priprema soka
Sok od krumpira vrlo je jednostavno napraviti. Prije svega, krumpir dobro operite i uklonite s njega sve klice i zelene dijelove kore.
Potom ga naribajte, stavite u lanenu krpu i iscijedite sok. U tu svrhu možete uporabiti i sokovnik.
Sok uvijek pijte svježe pripravljen, a radi poboljšanja okusa možete ga pomiješati s voćem i povrćem po izboru, primjerice jabukom i mrkvom, sokom od limuna ili medom.
Izvor: alternativa-za-vas.com / atma.hr
0 komentari:
Objavi komentar