Toooliko su kremaste da se već pri samom dodiru s nepcem tope poput, poput… neznam to opisati, a meni rječivost nije slaba strana. :-) Prožete su nježnom notom vanilije, obogaćene slatkim vrhnjem i stopljene sa domaćim puter korama. Sve zajedno, pure satisfaction. :-) Trebam još nešto dodati? Trk na posao.
Sastojci
kore
250 g maslaca
250 g brašna
1 dcl mlijeka
50 g šećera u prahu
1 žličica arome vanilije
par kapi bijelog octa
prvi dio kreme
2 l punomasnog mlijeka
12 žumanaca
200 g škrobnog brašna
350 g šećera
3 kom bourbon vanilin šećera
po želji, rum
drugi dio kreme
8 dcl slatkog vrhnja
2 kom Dolcela Šlag kreme vanilin ILI Dr.Oetker Paradies creme vanille geschmack
3 kom Instant želatine Fix
Priprema
1.
Za kore pjenasto izmiksati maslac sa šećerom u prahu, vanilijom i octom. Dodati prosijano brašno i mlijeko, izmiksati. Masu staviti u hladnjak na nekoliko sati da očvrsne, dobit ćete gipko tijesto podatno za valjanje.
2.
Skuhati prvi dio kreme, gusto. Po želji u vruću kremu usuti malo tamnog ruma! Prekriti površinu kreme (ne stijenke posude!) prozirnom folijom, ohladiti.
3.
Tijesto istresti na pobrašnjenu podlogu i razrezati na 4 jednaka dijela (na gram!), potom pobrašnjenim rukama razvući u obliku malih pravokutnika (ne dodavati brašno u tijesto da nebi bilo tvrdo kasnije) te valjati na silikonskoj podlozi čim tanje, ide brzo, bez brige… Moraju biti veličine onog najvećeg lima za pečenje.
4.
Uzmite taj isti lim, pažljivo prebacite tijesto sa silikonskom podlogom na okrenutu stranu lima, izbockati tijesto vilicom. Peći u vrućoj pećnici, ugrijanoj na 195*C svega nekoliko minuta, moraju ostati svijetle! To vam je taman dovoljno da izvaljate i drugu koru, i tako dalje. Možete to raditi i na papiru za pečenje, ali pažljivo baratati njima u tom slučaju.
5.
Za drugi dio kreme izmiksati slatko vrhnje čim čvršće, dodati prašak za kremu od vanilije, miksati još cca 2-3 minute. Zatim prvi dio kreme izmiksati dok ne postane meka i kremasta, sjediniti obje kreme, umiksati instant želatinu.
6.
Podijeliti kremu na 3 jednaka dijela (tj. razdijeliti u 3 jednake posude) i pažljivo mazati kore. Ako vam koja popuca, nema frke, posložite ju kao puzzle negdje u sredinu. Nitko neće primijetiti. :-) Gornju koru sam okrenula na drugu stranu, da bude glatko.
7.
Kolač lagano pritisnite nekim limom za pečenje i stavite u hladnjak pojačan na max. Ostavite barem 12 sati da se krema stegne i kore omekšaju.
8.
Rezati tankim, vrućim nožem ili skalperom, super se režu :-))) Po želji poprašiti šećerom u prahu.
Posluživanje
Original recept vidjeti ovdje
Prilagodila sam ga svom ukusu! I savršene su… savršene! Nisu preslatke, baš su taman (jer ne koristim zaslađeno biljno vrhnje). Učvršćivač je nužan jer bi inače bile mackave. A opet je doziran tako da ne budu “želatinozne”, već da ostanu kremaste. Ispadne ih punooo! Ne preporučam smanjivati količinu jer ćete plakati kada vam ništa ne ostave, vjerujte :D
I nisu komplicirane uopće! Kore su škakljive, ali meni su uspjele od prve, nema razloga da i vama ne uspiju. Niti nema razloga za bojažljivost, to mi se više neda slušati stvarno :D
Ne mogu se uspoređivati sa klasičnim kremšnitama, jer su one više pjenaste, dok su ove baš baaaš kremaste. Totalno drugačiji kolač!
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar