Pages - Menu

petak, 8. svibnja 2015.

BRZE KIFLICE SA SIROM

Ove kiflice možete napraviti jako brzo, a u međuvremenu, dok se peku, možete baciti pogled na vašu omiljenu sapunicu i naučiti pokoji strani jezik :)
kiflice

Sastojci za tijesto:

    250 g glatkog brašna
    3 kašikice praška za pecivo
    125 g svježeg sira
    50 ml mlijeka
    50 ml ulja
    1 kašika soli
    1 bjelanjak

Premaz i posip:


    1 žutanjak
    1 kašika mlijeka
    malo bibera
    malo soli
    po želji sjemenke

Način pripreme:


    Prosijano glatko brašno pomiješajte sa praškom za pecivo u posudi.
    Dodajte bjelanjak, mlijeko i ulje te parcijalno pjenjačom promiješajte sastojke.
    Dodajte svježi sir i rukama umijesite glatko tijesto.
    Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u kružnu formu debljine par milimetara.
    Nožem ga razrežite na osmine i od svakog komada formirajte kiflice na način da bazu trokuta rolate premavrhu.
    Kiflice prebacite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i premažite mješavinom razmućenog žumanjka, mlijeka, soli i bibera.
    Povrh kiflica rasporedite po nekoliko sjemenki sezama, lana, buče ili po želji.
    Pecite ih u rerni 30 do 40 minuta na 180 stepeni s time da povremeno bacite pogled da li su rumene odozgo jer vrijeme pečenja ovisi od rerne do rerne.

Izvor: Magazin.ba / domacica.net/blog.neum-bih.com

Nema komentara:

Objavi komentar