Dobro poznata krempita, mnogi je obožavaju. Može se jesti svaki dan, zimi i ljeti…
Sastojci:
1 pakovanje lisnatog tijesta
6 jaja
20 kašika šećera
2 l mlijeka
0,5 l vode
2 vanilin šećera
5 kašika brašna
350 g gustina
1 puding od vanilije
za posipanje šećer u prahu
oko 200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati oba lista lisnatog tijesta, staviti na pleh, jedan list isjeći oštrim nožem na kvadravte željene veličine, izbockati viljuškom, pa peći u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 5 minuta.
Mlijeko sipati u šerpu, pa staviti da prokuha. Umutiti žumanca, 10 kašika šećera, vanilin šećer, dodati puding, gustin i brašno, koje smo pomiješali sa vodom, pa sve dobro sjediniti.
Izliti u mlijeko, pa kuhati kao puding, miješajući svo vrijeme, dok se masa ne zgusne.
Posebno umutiti bjelanca sa 10 kašika šećera u čvrst snijeg. Umućen snijeg pažljivo sjediniti sa još toplom kremom. Dodati i umućenu pavlaku za šlag, pa sve lagano sjediniti.
Staviti kremu na jedan pečen list lisnatog, u duboki pleh, pa prekriti listom, koji je izrezan. Dobro ohladiti, pa posuti prah šećerom.
Izvor: blog.neum-bih.com
Nema komentara:
Objavi komentar