Pages - Menu

srijeda, 1. travnja 2015.

PŠENIČNE MEKINJE-NAJBOLJI LIJEK ZA PROBAVU!

 Ljekovit učinak postiže se dnevnim unosom od najmanje 10 grama vlakana pšeničnih mekinja. Mogu se miješati sa jogurtom ili mlijekom te voćnim sokovima…

Pšenične mekinje su prvenstveno kvalitetna i ukusna namirnica. Njihova ljekovitost potječe od vlakana, bogate su celulozom, mineralima (željezo, fosfor, magnezij) i vitaminima.
Prednosti u ishrani
Pšenične mekinje sadrže 43 do 44 procenta sirovih biljnih vlakana, najviše celuloze, koja je nerastvorljiva. A dijetalna vlakna moraju biti obavezan dio zdrave ishrane jer daju mnogo blagotvornih efekata po zdravlje kao što su:

    • Normaliziraju rad i zdravlje crijeva, blagotvorne su za želudac, dobre su za probavu
    • Pomažu u borbi protiv zatvora, ubrzavaju metabolizam
    • Smanjuju nivo šećera i holesterol u krvi
    • Korisne su za borbu protiv žgaravice i protiv kiseline
    • Pružaju duži osjećaj sitosti pa su korisne za mršavljenje i održavanje tjelesne težine.


Vlakna pšeničnih mekinja ubrzavaju prolazak sadržaja kroz crijeva. Ljekovit učinak postiže se dnevnim unosom od najmanje 10 grama vlakana pšeničnih mekinja. Mogu se miješati sa jogurtom ili mlijekom te voćnim sokovima…
Zdravstvene prednosti
Brojna istraživanja su potvrdila važnost cijelih zrna žitarica u odnosu na one prerađene. Prema jednom od njih, žene koje su jele hranu napravljenu od cijelih zrna od onih koje jedu rafinirane obrađene žitarice.
Dijabetes i bolesti kardiovaskularnog sistema također su češći kod osoba koje se radije hrane prerađenim žitaricama. Hrana bogata dijetalnim vlaknima kao što su pšenične mekinje pomaže u smanjenju žučnih kamenaca jer kontrolira izlučivanje žučnih kiselina (prevelike količine pogoduju razvoju kamenaca), povećava osjetljivost na inzulin i snižava nivo triglicerida u krvi.
Manji rizik od raka
Pšenične mekinje djeluju taksativno pa se često preporučuju kod oboljenja kao što je divertikularna upala debelog crijeva. Hrana bogata vlaknima također će smanjiti rizik od pojave raka dojke.
Neka istraživanja pokazala su da je antioksidativna aktivnost i moć fenola iz cijelih žitarica veoma slična onoj u voću i povrću, a zna se da antioksidanti štite organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala.
Obroci koji sadrže pšenične mekinje i namirnice od cijelih zrna žitarica svakodnevno se preporučuju posebno ženama u menopauzi koje pate od visokog holesterola, povišenog krvnog pritiska i od ostalih bolesti kardiovaskularnog sistema.

Zahvaljujući ovakvim obrocima može se usporiti razvoj ateroskleroze i sužavanje arterija. Jedinjenja kao što su polinezasićene masne kiseline, oligosaharidi, biljni steroli i stanoli i saponini iz pšenice također mogu utjecati na smanjen rizik od bolesti srca i krvnih sudova.
Mekinje pšenice pokazale su djelovanje koje sprečava rak debelog crijeva. One smanjuju nivo žučnih kiselina i bakterijskih enzima u stolici za koje se smatra da podstiču ovaj tip kancera.

    KAŠA OD MEKINJA!
    Ukusan i zdrav doručak možete pripremiti za nekoliko minuta. Pristvite šolju vode da provrije. Uzmite kašiku-dvije pšeničnih mekinja, kašiku-dvije zobenih mekinja, kašičicu meda, šaku suhih grožđica ili brusnica, tri-četiri sirova lješnika ili badema, na vrh noža cimeta. Sve to zaiijte ključalom vodom i miješajte dok se ne napravi kaša.
    Budite nešto oprezniji sa mekinjama, jer je poznato da one radu crijeva, pa ih polako uvodite u ishranu jer mogu izazvati dijareju. A ako vam se učini da kaše nema dovoljno – dodajte u nju nasjeckanu jabuku ili bananu.

Izvor: narodnilijek.com / http://alternativni-lijek.blogspot.com

Nema komentara:

Objavi komentar