Vjerujete li da ovdje nema ni trun praska za pecivo? :) Genoise bisvit za torte je jednako poznat u
francuskoj kao i u talijanskoj kuhinji. Dobio je naziv po gradu Genoa.
Umjesto hemijskih podizaca tijesta (prasak za pecivo) koristi se zrak
koji se dugim mucenjem "zarobi" u smjesi.Da biste uspjesno
napravili ovaj biskvit, potrebno je da znate nekoliko trikova, a ja cu
ih ovdje podijeliti sa vama:
Sastojci
-
6
jaja
-
180gr
secera
-
180gr
brasna
-
60gr
istopljenog putera (po zelji)
-
ekstrakt vanilije
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
-
1
1. Jaja trebaju da budu toplija
od sobne temperature (43C/110F) jer se bolje umute, budu pjenasta kao da
ste umutili sama bjelanca.
To se radi tako sto sastavite jaja i secer i zicom ih mijesate 3-4
minute na pari. Poslije upalite miskser na najjacu brzinu i mijesate
10-tak minuta (ili vise, zavisno od kolicine).
2. Brasno dodajete polako i mijesate zicom.
3. Puter istopite i prohladite i polako ga dodate.
4. Ne mijesate previse, tek toliko da se sastojci sjedine. Brasno se koristi samo radi strukture, ne treba gluten da se razvija
-
2
Rernu zagrijte na 190C/375F.
-
3
Jaja sastavite sa secerom i zagrijte ih na pari 3-4 minute mijesajuci zicom.
Mikser upalite na najjace i mutite 10-tak minuta.
Ako cete dodavati ekstrakt vanilije, dodajte ga dok mutite jaja.
-
4
Brasno dodajte polako i mijesajte zicom.
Ako dodajete puter, dodajte ga na kraju i blago promijesajte.
-
5
Stavite u oblozen kalup i odmah pecite!
Vrijeme pecenja: 25-30 minuta.
Izvor:
coolinarika.com(Dzidza)
Nema komentara:
Objavi komentar