Pages - Menu

utorak, 14. travnja 2015.

GENOISE-BISKVIT ZA TORTE

Vjerujete li da ovdje nema ni trun praska za pecivo? :) Genoise bisvit za torte je jednako poznat u francuskoj kao i u talijanskoj kuhinji. Dobio je naziv po gradu Genoa. Umjesto hemijskih podizaca tijesta (prasak za pecivo) koristi se zrak koji se dugim mucenjem "zarobi" u smjesi.Da biste uspjesno napravili ovaj biskvit, potrebno je da znate nekoliko trikova, a ja cu ih ovdje podijeliti sa vama:
Genoise - biskvit za torte

Sastojci

  •  6 jaja
  •  180gr secera
  •  180gr brasna
  •  60gr istopljenog putera (po zelji)
  •   ekstrakt vanilije

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    1. Jaja trebaju da budu toplija od sobne temperature (43C/110F) jer se bolje umute, budu pjenasta kao da ste umutili sama bjelanca.
    To se radi tako sto sastavite jaja i secer i zicom ih mijesate 3-4 minute na pari. Poslije upalite miskser na najjacu brzinu i mijesate 10-tak minuta (ili vise, zavisno od kolicine).
    2. Brasno dodajete polako i mijesate zicom.
    3. Puter istopite i prohladite i polako ga dodate.
    4. Ne mijesate previse, tek toliko da se sastojci sjedine. Brasno se koristi samo radi strukture, ne treba gluten da se razvija
  2. 2
    Rernu zagrijte na 190C/375F.
  3. 3
    Jaja sastavite sa secerom i zagrijte ih na pari 3-4 minute mijesajuci zicom.
    Mikser upalite na najjace i mutite 10-tak minuta.
    Ako cete dodavati ekstrakt vanilije, dodajte ga dok mutite jaja.
  4. 4
    Brasno dodajte polako i mijesajte zicom.
    Ako dodajete puter, dodajte ga na kraju i blago promijesajte.
  5. 5
    Stavite u oblozen kalup i odmah pecite!
    Vrijeme pecenja: 25-30 minuta.
    Izvor: coolinarika.com(Dzidza) 

Nema komentara:

Objavi komentar