Pages - Menu

utorak, 10. ožujka 2015.

RECEPT ZA NEVJEROVATNO TIJESTO: Dobro za sve vaše specijalitete!

Kad pročitate ovaj recept za Ludo testo, odmah ćete poželeti da od njega pripremite omiljenu poslasticu. Zato oprez… ne čitajte ako niste spremni da ga testirate.

Testo-600x300 

Osnovni sastojci:

– 1 kg + 2 supene kašike brašna mekog, može i mešano
– 1 kesica praška za pecivo
– 1 supena kašika soli
– 1 dl ulja
– 4 dl jogurta (po izboru)
– 2,5 dl mleka
– 1 sveži kvasac
– 2 supene kašike šećera
– 2 cela jajeta
– 1 sa uškama najlon kesa
Priprema:

Kvasac, šećer, 2 kašike brašna i toplo mleko umešati.
Ostaviti na toplom mestu da kvasac nadođe.
Za to vreme, ostale sastojke pomešati.
Ovoj smesi dodati nadošao kvasac.
Testo treba samo ujednačiti i ništa više. Ne treba da kisne, raste i tako to.
Ako se lepi za ruku, dodati još malo brašna.
Pobrašnavljeno testo staviti u najlon kesu, dobro je zavezati, da nema vazduha.
Staviti u frižider.
Može da stoji tako i do nedelju dana.
Navodno može i u zamrzivač, ali ovo nije provereno.
Pre upotrebe, izvaditi-uzeti količinu testa koliko Vam treba, i tek tada ostaviti da kisne 2-3 sata.

Fil za slane kiflice:

– 500 gr sitnog kravljeg sira
– 300 gr kriška sira (podliveni sir)
– 2 belanceta
– 1 kafena kašičica soli

Izmešati i filovati.

Premaz:

– 2 žumanceta i 1 celo jaje
– 250 gr rastopljenog margarina
– Susam, kim, mak…

Namazati jajetom izmešanim sa žumancetom.
Sipati kafenu kašičicu margarina.
Posuti malo soli, pa susam ili slično.
Za pogačice sa čvarcima-fil-premaz:
500 gr samlevenih čvaraka
125 gr omekšanog margarina
2 belanceta
1 kašičica soli
po ukusu bibera
Izmešati navedene sastojke mikserom.
Testo razviti, pa namazati polovinom ovog fila, saviti.
Posle pola sata razviti i premazati ostatkom fila, saviti.
Još pola sata odmora, pa poslednje razvijanje i savijanje.
Posle 15 minuta razviti oko 1 cm debljine, pa vaditi pogačice ili seći na kocke.
Poređati u pleh, premazati jajetom i peći 20 minuta.
Posluživanje:

Koristi se za:

– Slane kiflice.
– Ukisele štrudle sa makom, orasima, rogačom…
– Za krofne.
– Kao podloga za picu.
– I za šta vam još padne na pamet

Izvor: Coolinarka.com / blog.neum-bih.com

Nema komentara:

Objavi komentar