Pages - Menu

subota, 28. veljače 2015.

ZIMSKA TORTA BOBA

Boba do bobe, tortica.. 

Boba 8

Sastojci

  •  kalup 24 cm
  • Tijesto za podlogu i bobe

  •  50 gr integralnog psenicnog brasna
  •  50 gr griza
  •  200 gr glatkog brasna
  •  150 gr maslaca
  •  80 gr tamnog moscovado secera
  •  1 supena kasika kiselog vrhnja
  •  1 jaje
  •  1 zumanjak
  •  1 kasicica puna, cimeta (1 gram)
  •  1/4 kasicice kardamoma
  •  1 manja ili pola vece mahune vanilije, sastrugana srz
  •  prstohvat soli
  • Punjenje

  •  125 gr badema
  •  2 supene kasike secera u prahu, pune
  •  250 gr mjesavine suhih sljiva, grozdjica i datulja
  •  1 jabuka
  •  1 kasicica cimeta
  • Bijela krema

  •  1 bjelanjak
  •  115 gr kiselog vrhnja
  •  100 gr slatkog vrhnja
  •  50 gr ABC sira
  •  1 kasicica cimeta
  •  1/2 kasicice kardamoma
  •  1 manja ili pola vece mahune vanilije, sastrugana srz
  •  2 s. kasike secera u prahu
  •  1 s. kasika tamnog moscovado secera
  •  1 s. kasika skroba, poravnata

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Sve sastojke za tijesto stavite u zdjelu i umjestite da bude glatko i malo ljepljivo. Spljostite u disk i ostavite u fridz na odmaranje. To moze biti i dva dana unaprijed.
  2. 2
    Bademe stavite u elektricni mlin zajedno sa 1 kasicicom cimeta i dvije pune kasike secera u prahu. Sameljite u fini puder.
    Suhe sljive i datulje izrezite na cetvritne, jabuke na kockice.
    Za bijeli krem spojite pjenjacom sve sastojke.
  3. 3 Boba 4 /slika/2134631/
    Tijesto podjelite na dva jednaka dijela: jedan za bobe drugi za podlogu. Prvo radite bobe. Pobrasnite podlogu. Razvaljate tijesto u krug koji je veci od vaseg kalupa, ca. 28 cm. Na tijestu nozem urezite kvadratice, to su vam buduce bobe :)
  4. 4 Boba 5 /slika/2134633/
    Kockica valjajte u loptice. Velicina boba je je otprilike malo manje od klikera a vece od graska. Varirajte sa velicinama, neka bude i par malih boba da popunjavaju rupe izmedju velikih ;) ovaj dio posla traje najduze.
  5. 5 Boba 1 /slika/2134625/
    U kalup stavite papir za pecenje i ukljucite pecnicu na 180 stupnjeva. Drugi dio tijesta razvaljajte na pobrasnjenoj podlozi i prebacite u kalup. Po tijestu rasporedite bademe sa cimetom.
  6. 6 Boba 2 /slika/2134627/
    Preko badema rasporedite mjesavinu suhog voca i jabuke.
  7. 7 Boba 3 /slika/2134629/
    Prelijte kremom. Ako vire krajevi tijesta, malo preklopite preko nadjeva. Stavite da se pece 15-ak minuta, ili dok se ne uhvati korica po povrsini. Korica ce da drzi mozaik od boba koje ste vec pripremili.
  8. 8 Boba 6 /slika/2134635/
    Bobe poslozite polako po torti. Mozete slobodno malo da ih nabijete da se fino stisnu. Dopecite jos 20-25 minuta ili dok ne dobiju samo malo boje. Pazite da se ne prepeku da ne bi bile pretvrde.

Posluživanje

Posluzite ju sa sosom od vanilije i slagom, a jos bolje ako na vruc komad torte stavite kuglu sladoleda od vanilije.. dobijete automatski sos od vanilije ;)
Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar