Pages - Menu

ponedjeljak, 16. veljače 2015.

ZA ZDRAVLJE SRCA I KRVNIH ŽILA




 

Za zdravlje srca i krvnih žila preporučujemo vam konzumaciju sljedećih namirnica:
 PATLIDŽAN - zbog određenih tvari koje sadrži (bioflavonoidi, biljna vlakna) uspješno snižava povišeni kolesterol - jedan od glavnih uzročnika srčanog udara i kapi. Jedite ga dva puta sedmično.
AVOKADO - njegovo ukusno meso bogato je nezasićenim masnim kiselinama. One snižavaju količinu opasnih masnoća u krvi (kolesterola, triglicerida). Osim toga je bogat i vitaminima B - skupine, vrlo važnim za zdravlje srca. Sedmično pojedite dva - tri.
MALINE - budući da obiluju vitaminom C, očistit će krvne žile od naslaga i tako ih zaštititi od arteroskleroze. Sadrže i niz drugih antioksidanasa koji djeluju protiv slobodnih radikala (onečišćivača krvi) te salicilnu kiselinu koja sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. Svaki dan pojedite oko 150 grama.
PROKULICA (kelj papučar) - čuva zdravlje srca  jer je bogata beta - karotenom, vitaminima E i C, folnom kiselinom (vitamini B - skupine) te ljekovitim tvarima poput kvercetina, kamforovog ulja i indola. Barem jednom sedmično pojedite 150 grama.
ŠPINAT -  zbog velike količine beta - karotena te vitamina C i E koji vežu slobodne radikale vrlo je djelotvoran u prevenciji arteroskleroze. Redovno jedite 100 grama špinata, najbolje u obliku salate (tada se sačuva više korisnih sastojaka).

PARADAJZ - osim znatne količine vitamina C i beta - karotena, sadrži i likopen koji snižava razinu kolesterola u krvi. Dva puta sedmično pojedite 200 grama.

GROŽĐE - štiti od arteroskleroze (najdjelotvornije je crno). S jedne strane sadrži biljne kiseline koje pomažu rad krvožilnog sistema (npr. fenol koji štiti od ovapnjenja arterija), a s druge osigurava dovoljnu količinu antioksidansa zvanog reservatol koji smanjuje kolesterol. Više puta sedmično pojedite 150 grama.
LUK - hemijski spojevi i eterična ulja iz luka sprječavaju ovapnjenje arterija i poboljšavaju protok krvi. Naučnici su u njemu isto tako pronašli i prostagladin, sastojak koji snižava krvni tlak. Dnevno pojedite pola sirovog ili kuhanog luka.
Izvor: prirodar.com

Nema komentara:

Objavi komentar