Pages - Menu

petak, 20. veljače 2015.

UKUSNA JELA OD STAROGA KRUHA

Bez obzira kakva nam je financijska situacija, znamo da hranu nikad ne smijemo bacati. Uostalom, malo tko si u našoj zemlji i može priuštiti takvu obijest.
Kruh
Kruh je jedna od namirnica koja ponekad uistinu ostane na našim stolovima pa nije na odmet prisjetiti se kakva se sve ukusna i hranjiva jela mogu pripremiti od staroga kruha.
Juha od starog kruha
Sastojci: 4 kriške staroga kruha, 1 l vode,1 žlica ulja, 1 žlica vegete, po potrebi sol i papar
Priprema: Stari hruh izrezati na kockice veličine 1 – 2 cm. Popržiti na masnoći da dobiju rumenu boju, miješati da ne izgori. Preliti sa hladnom vodom i kratko prokuhati. Dodati vegetu i ostale začine po želji. Po želji staviti na kraju sitno izrezan peršinov list.
Popara
Sastojci: mlijeko, kruh, 1 kašika putera, 1 kašika kajmaka ili pavlake, 1 kašika parmezana, po ukusu sol
Priprema: Mlijeko u koje smo stavili kašiku putera i soli po ukusu pustiti da zakipi. Kruh izlomiti na komadiće i umiješati ga u kipuće mlijeko. Miješati par minuta na peći. Poslužiti u zdjeli i ukrasiti kajmakom i parmezanom.
Kroketi od starog kruha
Sastojci: 500 g starog kruha, 2,5 dc mlijeka, 3-4 jaja, 1 prašak za pecivo, 100 g salame, 100 g gaude, prezli po potrebi
Priprema: Kruh isjeći  na komade i preliti mlakim mlijekom, ostaviti da odstoji desetak minuta. Potom ga ocjediti  rukama da izađe mlijeko. Izmrviti. U kruh prvo dodati jaja pa salamu narezanu na kocke, narendani Gauda sir, origano, sol,biber, prasak za pecivo i prezle tek toliko da bude čvršće tijesto, nikako rijetko da se uštipci ne bi raspali  prilikom prženja.
Kad se dobije ujednačena smjesa pogodna za oblikovanje, nauljenim rukama raditi uštipke. Uvaljati ih u jaja i prezlu i spustiti u vrelo ulje da se prže, prvo s jedne, potom s druge strane, dok ne porumene. Gotove uštipke stavljati na ubrus kako bi se upila suvišna masnoća. Poslužiti uz salatu.
Prženice
Sastojci: ½ staroga kruha, 3 jaja, malo mlijeka, malo soli i vegete, malo ulja za prženje
Priprema: Kruh izrezati na lijepe šnite. Jaja, sol, vegetu i malo mlijeka dobro umutiti. U jedan tanjur staviti još malo mlijeka, pa svaki komad kruha umakati prvo u mlijeko, zatim u jaja, te pržiti na vrućem ulju s obje strane do zagasito-zlatne boje. Poslužiti, po želji i mogućnostima, uz jogurt, mlijeko, ajvar, nutelu…
Kolač od starog kruha
Sastojci: 250 g starog (polu)bijelog kruha od pšeničnog brašna, 500 ml mlijeka,120 g šećera, prstohvat soli, 2 jaja,100 g suhog voća + rum za namakanje voća, (40 g pinjola), (1-2 žlice kakaa)
Priprema: Kruh natrgajte (ili narežite) na manje komade i prelijte ga mlijekom, ostavite da stoji 20ak min. (ako je suh, onda ga možete ostaviti da odstoji 1 sat ili više). Suho voće, po potrebi, nasjeckajte, pa ga prelijte s malo ruma. Namočenom kruhu dodajte jaja, šećer i sol pa sve dobro izmiješajte žlicom da se sastojci povežu. Zatim dodajte ocijeđeno suho voće (i pinjole i kakao) pa promiješajte smjesu. Kalup (promjera 22 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa rasporedite pripremljenu smjesu, pritišćite ju donjom stranom žlice da bude «zbijena». Smjesu stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 1 sat. Za vrijeme pečenja smjesa će narasti, a kad kolač izvadite iz pećnice, malo će se spustiti. Kolač poslužite mlak (ukusan je i hladan). Po želji, posipajte ga šećerom u prahu i poslužite sa šlagom i voćem iz kompota.

Nema komentara:

Objavi komentar