Višnje obožavam u svakom obliku.... pa evo sa njima još jedne torte.Nije mnogo zahtjevna, a jako je ukusna.Svojim ukusom, sviju nas je oduševila....Probajte je i vi ! :)
Sastojci:
Za koru:
10 bjelanaca
350 g šećera
1 kašika sirćeta
Za fil:
10 žumanjaka
200 g šećera
250 g margarina
100 g bijele čokolade
500 g višanja iz kompota
500 g šlaga
5 dl kisele vode
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći dok se šećer ne istopi.
2. Pred kraj mućenja dodati kašiku sirćeta.
3. U odgovarajuću tepsiju obloženu papirom za pečenje sipati pripremljenu smjesu. Sušiti smjesu od bjelanaca na 100 ºC 90 min.
Fil:
1. Sjediniti žumanjke i šećer pa uz neprestano miješanje kuhati na pari dok se ne dobije fina kremasta smjesa.
2. U prohlađenu smjesu od žumanjaka dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
3. Na kraju dodati rendanu bijelu čokoladu i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Šlag umutiti sa hladnom kiselom vodom. Višnje dobro ocijediti od suvišne tečnosti.
2. Osušenu koru premazati filom od žumanjaka, a zatim po njemu rasporediti višnje.
3. Tortu premazati šlagom i dekorisati po želji.
Izvor: bazarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar