Sastojci:
12 listova kora za baklavu200 g mljevenih oraha
100 g mljevene plazme ili nekog drugog keksa
100 g rendane čokolade
3 kašike šećera
4 kašike griza
100 ml ulja
malo vode
i još:100 ml ulja
50 g putera
sirup:600 g šećera
1 vanilin šećer
700 ml vode
Priprema:
Prvo pripremiti sirup: sve sastojke kuhati oko 20 minuta, pa ostaviti da se sirup ohladi. Sjediniti mljevene orahe, mljevenu plazmu, rendanu čokoladu, griz, šećer, 100 ml ulja i malo vode ili soka od limuna. Sve dobro sjediniti. Otopiti ulje i puter. Pleh premazati puterom. Na radnu plohu staviti koru, posuti sa par kašika otopljenog putera i ulja, preklopiti drugom korom, pa na jedan kraj staviti fil.Zarolati, pa redati u pleh. Na isti način pripremiti i ostale “rolate”. Izrezati na parčad, pa peći na 200 C, oko 40 minuta.Pečenu baklavu preliti hladnim sirupom.Kada se ohladi, poslužiti!
(namirnice.ba)
Nema komentara:
Objavi komentar