Sastojci
- TIJESTO:
- 6 jaja
- 6 zlica secera
- 6 zlica brasna
- 6 zlica tople vode
- 3 zlice kakao
- 1/2 vrecice praska za pecivo
- KREMA:
- 500ml. slatkog vrhnja
- 100gr. secera
- 2 dag. zelatine
- 1 dl. mlijeka
- COKOLADNA OCAKLINA:
- 100gr. cokolade za kuhanje
- oko 50 ml. slatkog vrhnja
Priprema
- Težina:
-
1
Odvojite zumanjca i bjelanjca.Bjelanjca umutite u cvrsti snijeg.Ostavite sa strane.
U zumanjca dodajte secer i miksajte.U to dodajte brasno,kakao,vodu i na kraju prasak za pecivo.
Na kraju dodajte umucena bjelanjca i izmjesajte sa spatulom.
-
2
/slika/2097825/
Podijelite tijesto na 3 dijela.
U dobro nauljen pleh ulijte jedno tijesto i pecite na 180C oko 15min.
Tako uradite i sa ostalim tijestom.Znaci pecete 3 puta.Kore ostavite da se potpuno ohlade.
-
3
/slika/2097827/
KREMA:
U slatko vrhnje dodajte secer i miksajte da se stvori cvrsta krema.
Zelatinu rastvorite u mlijeku a zatim dodajte u kremu.Izmiksajte sve zajedno.
-
4
/slika/2097829/
COKOLADNA OCAKLINA:
Otopite cokoladu za kuhanje sa slatkim vrhnjem.
Svaku ohladenu koru premazite sa cokoladnom ocaklinom.
Na prvu koru stavljate kremu,pa druga kora,zatim krema,kora i na kraju krema.
Sacuvajte malo ocakline za ukrasavanje kolaca.
Posluživanje
Rcept je takoder iz mog Hrvatskog kuhara od gospode Spomenke Zuzoric koja je da dodam napravila par kikseva u svojim receptima...Ovdje mozete koristiti i zelatinu u prahu...kao sam procitala na ovo gr. idu 3 zlice zelatine u prahu...Mjere pleha su 23x23,ako zelite veci kolac povecajte namirnice...Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar