Sastojci
PRVI SLOJ
- 1 l vode
- 2 kesice ness 2u 1
- 200 gr smedjeg secera
- 200 gr psenicnog griza – krupice
- KREMA
- 1 l mlijeka
- 4 vrecice (4x50gr) vanil- pudinga
- 12 kasika secera
- 2\3 od 250 gr margarina (oko 170gr)
- 150gr krem slaga-vanila
- GLAZURA
- 150 gr cokolade za kuhanje
- 4 kasike mlijeka
- 2 kasike ulja
- 50 gr margarina
- malo kakaa za posip
Priprema
-
1
Sipati secer u vodu i staviti da prokuha, smanjiti temperaturu, lagano umijesati ness a potom i lagano dodati griz.
-
2
Kuhati par sekundi i vruce sipati u nakvasen protvan.
-
3
KREMA
-
4
Staviti 800 gr mlijeka da prokuha.
-
5
Puding i secer izmijesati sa ostatkom mlijeka i skuhati u vrucem mlijeku.
-
6
Dobro ohladiti uz cesto mijesanje da se ne stvori korica ili tokom hladjenja prekriti prozirnom folijom.
-
7
Posebno umutiti margarin, posebno po uputstvu krem slag.
-
8
U umucen margarin lagano dodavati ohladjen puding i dobro izmiksati.
-
9
Na kraju dodati, kasiku po kasiku, krem slag.
-
10
Smjesu ohladiti u frizideru 1-2 h i prije nanosenja na griz masu jos jednom izmiksati.
-
11
Kolac ukrasiti glazurom od topljene cokolade, posuti kakao prahom.
-
12
Po ukusu, umijesto cokolade moze se ukrasiti slagom.
Posluživanje
Kako sam napomenula u uvodu, kolac se moze prilagoditi ukusu.Ako vise volite vocne ukuse, griz mozete skuhati u 1l bistrog soka, bez dodavanja secera ili u 1l prokuhane vode sipati kesicu nekog instant soka po izboru.Kao i kod svakog griz kolaca, prvi komad se malo teze vadi iz protvana..kasnije je pravi uzitak.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar