Sastojci
- Broj osoba:
- 1/2 kg Brasna(mozda malo manje/vise)
- 1 kaska secera
- 1 paket kvasca ili 50g svjezeg
- 100 ml tople vode(po potrebi dodati vise)
- 100 ml toplog mlijeka
- 50 g rastopljenog putera
- 1 kaskica sirceta
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- Težina:
-
1
- Prvo pripremite kvasac s tim sto ce te istresti kesicu ili ako je svijez razmrviti kvasac, dodajte malo secera i 50 ml mlake vode pa ostavite na toplom mjestu oko 5 minuta.
- U medju vremenu, uzmite vecu zdjelu (ili stojeci mikser)pa u nju prosijte malo vise od pola brasna, napravite rupu u sredini pa dodajte sol, nadosli kvasac,mlijeko,sirce ,puter i preostalu vodu i zamjesite glatko tijesto. Ostatak brasna dodajte po potrebi kao i vode. Potkuhajite rukama/mikserom dok god vam tijesto nebude elasticno. Namazite zdjelu malo uljem pa ostavite tijesto da nadode(pokrijte ga kuhinjskom krpom otprilike 1 sat)
-
2
- Kad tijesto nadode ponovo ga rukama jedno 2-3 minute potkuhavati pa onda napraviti loptice pa svaku oklagijom razviti i saviti kao za rolat i ostaviti ih jos 30 minuta da rastu.
- Rernu zagrijati na 200 stepeni C pa kifle premazati jednim umucenim jajetom ili vodom i posuti sezamom,curukotom ili krupnom morskom soli. Peci dok ne porumene.
Posluživanje
Kad izvadite stavite ih u kuhinjsku krpu pokrijte malo pa posluzite vruce.Dobar tek!
Napomena:
Brasna mozda malo vise ili manje kao i ako budete trebali dodati malo vise vode iz razloga sto ako vam se tijesto pocne odvajati od zdjele i nije previse meko niti tvrdo treba da prestanete s brasnom ili vodom. Ustvari znat cete vi jer se tjesto pravi kao za kruh. Kako bi nasi rekli po potrebi.
Ja se izvinjavam bila je greska ide 1/2 kg brasna a vi uvijek mozete uduplati smjesu za vise kifli.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar