Ljubitelji pice, pripremite se za ove specijalitete kojima zasigurno nećete odoleti
1. BELA PICA SA SPANAĆEM I SLANINOM
Profimedia
SASTOJCI:
TESTO:
- 1 1/8 šolje tople vode
- 3 kašičice suvog kvasca
- 1 kašika meda
- 1 kašika maslinovog ulja
- 3 šolje brašna
- 1 kašičica soli
FIL:
- 6 režnjeva slanine
- 225 g spanaća
- 2 čena belog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- ½ šolje rikota sira
- 1 šolja rendanog dimnjenog kačkavalja
- 1/3 šolje mocarele
- 1/3 šolje gaude
- 1/3 šolje plavog sira
- ¼ šolje šolje parmezana
PRIPREMA:
U velikoj činiji pomešajte brašno, vodu, kvasac, med i maslinovo ulje, promešajte a potom ostavite da odstoji nekih desetak minuta. Dodajte 2 ½ šolje brašna i so, mešajući varjačom. Zatim dodajte ostatak brašna i mesite rukama sve dok ne prestane da se lepi. Pokrijte testo kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da naraste oko 1 ½ sat. Potom razvaljajte testo i stavite ga u pleh u kome će se peći. Ostavite ad se digne još nekih desetak minuta. Potom uključite rernu na 200 stepeni. Za to vreme prepecite slaninu tako da bude hrskava, ali ne previše jer će se još peći u rerni. Prodinstajte spanać sa belim lukom, tek malo da omekša.
Poprskajte etsto maslinovim uljem, narendajte rikotu i ostale sireve, pa potom slanunu i spanać. Stavite picu u rernu da se peče 25-30 minuta.
2. BAFALO PILEĆA PICA
SASTOJCI:
- 2 šolje naseckane piletine (belo meso i batak)
- ¾ šolje paradajz sosa
- 2 kašike maslaca
- 4 kašike ljutog paradajz sosa
- Testo za picu
- 2 šolje mocarele
- 1 kašika naseckanih maslina
- 1 kašičica suvog vlašca
PRIPREMA:
Najpre zagrejte rernu na 230 stepeni. Na ringli u šerpici prokuvajte maslac,paradajz sos i ljuti sos, potom dodajte piletinu. Kada se sve fino skuva i sjedini, dobijeni sosom premažite testo za picu, dodajte mocarelu, maslijne i vlašac. Pecite oko 10 minuta.
3. GURMANSKA PICA
SASTOJCI:
TESTO:
- 1 1/8 šolje topple vode
- 3 kašičice suvog instant kvasca
- 1 kašika meda
- 1 kašika maslinovog ulja
- 3 šolje brašna
- 1 kašičica soli
SOS:
- 6 režnjeva slanine
- 225 g paradajz sosa sa bosiljkom i ruzmarinom
- ¼ šolje kobasice (čajne)
- 6 reženjeva pršute
- 2 kašike maslinovog ulja
- 225 g gaude
- 225 g dimnjenog kačkavalja
- 3 kašike parmezana
- 1/3 šolje bosiljka
- 3 kašike vlašca
PRIPREMA:
U velikoj posudi pomešajte vodu, kvasac, med i maslinovo ulje. Promešajte dobro varjačom i ostavite da odstoji oko deset minuta. Nakon toga, dodajte 2 ½ šolje brašna i so i zatim umeste testo. Dodajte i ostatak brašna i mesite sve dok ne prestane da se lepi za ruke. Ostavite testo na toplom da naraste oko 1, 5 sat. Nakon toga razvaljajte testo i stavite ga u pleh u kome će se peći. Ostavite da naraste u plehu oko 10 minuta, a za to vreme pripremite sos.
Ispržite slaninu, izvadite je i ostavite da se osedi od viška masnoće na ubrusu. Prepržite kobasicu koju ste prehodno isekli na kolutiće i takođe je ostavite da se ocedi od masnoće. Rernu uključite na 230 stepeni da se zagreje, a testo premažite maslinovim ulje i stavite da se zapeče deset minuta. Izvadite testo iz rerne i premažite ga paradajz sosom, naslažite meso, rendani kačkavalj i pospite vlašcem i bosiljkom. Pecite oko 25 minuta.
4. PICA SA ŠPARGLOM , SIROM I BALZAMIKO PRELIVOM
SASTOJCI:
TESTO:
- 1 ½ šolja brašna
- ½ šolje vode
- 1 ½ kašičica suvog kvasca
- 1 kašika meda
- ¼ kašičice soli
- 1 kašika maslinovog ulja
FIL:
- 6 kašika maslinovog ulja
- 250 g šamšinjona
- 3-4 ššargle, očišćene, isečene
- ¼ kašičice ljute tucane paprika
- So
- Biber
- ¼ šolje svežeg bosiljka
- 1 manji čen belog luka
- 1 ½ šolja mocarele
- 2 kašike parmezana
- 200 g burato ( ili neke vrste topljenog) sira
- 300 g feta sira
- Nekoliko komada sušenog paradajza
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- 2 kašike pinjola
- ½ šolje balzamika
- 1 kašiočica smeđeg šećera
PRIPREMA:
U većoj posudi pomešati šećer, kvasac, vodu, ulje i med. Ostaviti deset minuta a potom pomešati sa brašnom i soli. Umesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke i ostvati ga na toplom da se udvostruči. Nakon toga ga razvaljati i staviti u pleh u kome će se peći pica.
Potom spremite preliv za picu i to tako što ćete pomešati smeđi šećer sa ½ šolje balzamika, a potom tu mešavinu prokuvati na srednjoj temperature oko deset do 15 minuta. Ostavite da se ohladi.
Uključite rerun 230 stepeni da se dobro zagreje. U tiganju prodinstajte seckane pečurke i špargle na maslinovom ulju i balzamiku ( 1 kašika). Kada povrće omekša (ne sasvim) začinite ga po ukusu.
Testo premažite maslinovim uljem, pospite seckanim belim lukom, bosiljkom i parmezanom. Dodajte mocarelu, burato, fetu i pinjole. Na kraju stavite sušeni paradajz i prelijte dresingom od balzamika koji ste prethodno spremili.
Pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta.
5. LIMUN PICA
SASTOJCI:
- 6 vrlo tankih kolutića limuna
- 100 g mocarele
- Gotovo testo za picu
- 5 svežih listića bosiljka
- Malo maslinovog ulja
PRIPREMA:
Premažite testo za picu maslinovim uljem pa ga zapecite u dobro zagrejanoj rerni (250 stepeni) desetak minuta. Izvadite testo i poslažte drobljenu mocarelu i limun a zatim poprskajte maslinovim uljem i vratite da se zapeče još desetak minuta.
Izvor: zena.blic.rs
Sanja Jakšić | Foto: Copyright: Profimedia
Nema komentara:
Objavi komentar