ponedjeljak, 6. travnja 2015.

ŽIRAFA PECIVA

Dekorativna i ukusna peciva sa kurkumom i kakaom.
Žirafa peciva

Sastojci

  •  450 gr. brašna + 10 grama za doraditi
  •  2,5 dcl. toplog mlijeka
  •  120 ml. vode
  •  1 žlčica soli
  •  1 žličica šečera
  •  2 žlice ulja
  •  1/2 kocke svježeg kvasca ( nemojte sa suhim)
  •  5 gr. kurkume u prahu
  • Za premaz :

  •   čaša od 250 gr.
  •  1/4 čaše ostrog brašna
  •  pola čaše vode
  •  1 žličica kakao
  •  1 žličica suhog kvasca
  •  1 žlica ulja
  •  prstohvat soli

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Kvasac rastvorite sa malo tople vode od predviđene, dodajte u brašno ostale sastojke i narasli kvasac i zamjesite glatko tijesto.Ako treba za domjesiti dodajte još malo brašna.Tjesto ostavite od 45 min do 1 sat pokriveno krpom dok ne udupla veličinu.
  2. 2
    Zatim tjesto podjelite na 8 djelova po 100 gr. i oblikujte kuglice među rukama.Rasporedite ih na papir na plehu i ostavite ih da odstoje 15 min.Za to vreme pripremite premaz tako što izmješajte sve sastojke i pred samo mazanje dodajte u smjesu suhi kvasac.
  3. 3 
    Loptice u debelom sloju premažite do pola i ostavite ih 10 min da se premaz stabilizira.
    Pecite ih u prethodno zagrevenoj pečnici na 200 stepeni oko 20 min. Premaz će tokom pečenja raspucati i napravit će se lepe šare koje podsjećaju na žirafu .
  4. 4 
    Prijatno !
    Izvor: coolinarika.com  (TinaValentina)

0 komentari:

Objavi komentar